Az Egri bikavér hungarikummá nyilvánítását kezdeményezte Nyitrai Zsolt. Megkérdeztük: mit szólnak a bejelentéshez a szekszárdiak, akik éppoly büszkék Bikavérükre, mint az egriek.
Egerben nemrég jelentették be, hogy kezdeményezték az egri bikavér hungarikummá nyilvánítását. A bejelentést dr. Nyitrai Zsolt, Eger és térségének országgyűlési képviselője tette meg egy borász fórumon. Kiemelte: ahogy minden hungarikum, úgy az egri bikavér is a magyarság csúcsteljesítménye. A hír kapcsán jutott eszünkbe, hogy mit szólnak a bejelentéshez a szekszárdiak, akik éppoly büszkék Bikavérükre, mint az egriek.
A kérdést feltettük Csillagné Szántó Polixéniának, a szekszárdi értéktár bizottság elnökének. Válaszából az derül ki, nemes versengés indulhat a két kiváló nedű között, illetve ők is megtették a szükséges lépéseket a hungarikummá nyilvánítás ügyében. Megtudtuk, a szekszárdiak már tavaly felterjesztették a saját bikavérüket, kadarkájukat és kékfrankosukat, hogy részei lehessenek a nemzeti értéktárnak.
Beadott, szakértőkkel megtámogatott kérelmükre azt a választ kapták, hogy szükség van néhány kiegészítésre, s ezt a megyei értéktár megteszi. Jó idő elteltével derült ki, hogy a hiánypótlással kiegészített felterjesztés nem történt meg, legalábbis alaposan megcsúszott, így a szekszárdi értéktár bizottság úgy döntött, hogy élve a megváltozott szabályok adta lehetőséggel, közvetlenül kéri a Szekszárdi Bikavér hungarikummá nyilvánítását.
Csillagné elmondta még, nem lát abban semmi kivetnivalót, hogy két kiváló magyar bor versenyez a címért, s ha megfelelnek a kritériumoknak, mindkét ital büszkén viselheti az elnyert címet.
Az Egri és a Szekszárdi borvidék egyébként minden évben megrendezi a Bikavér Párbajt, hogy közösen mutassák be, milyen egyedi stílusú bikavérek készülnek a két borvidéken. A kóstolót idén februárban is megszervezték Budapesten. A két borvidék borainak harca képletes. A cél nem a rivalizálás, hanem az együttműködés.
fotó: kadarka.net
a cikk eredeti helye - heol.hu
Megjegyzés küldése