0

Hajtjuk a verklit éjt nappallá téve. A nagy rohanásban legtöbbször épp önmagunkra és egészségünkre nem marad időnk, pedig figyelnünk kell arra, hogy testünk és lelkünk is feltöltõdhessen. Ehhez tökéletes hely lehet Eger környéke.

Az elmúlt fél évszázadban felfedezett hazai gyógyvizek története úgy kezdődik, hogy kőolaj és földgáz után kutattak, amikor gyógyvizet találtak. Nincs ez másként Egerszalókon sem, ahol a falu határában az első kutat 1961-ben fúrták. Az eltelt évek alatt a gyógyvíz építette a most már helyi nevezetességnek számító, Európában egyedülálló sódombot, amelyhez hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található: Törökország ázsiai részén, Pamukkaléban és az USA-ban, a Yosemite Parkban. A fürdő oldalában most még betonfalon ömlik le az elhasznált víz, de a remények szerint néhány év múlva itt is kialakul egy sófal.

Erdő szegélyezte völgyben, a sódomb mellett épült fel az Egerszalóki gyógy- és wellnessfürdő, amely már zavartalanul használható, de a fürdőhöz kapcsolódó szálloda építése még tart. A fürdő felosztása kettős, egyik oldalán gyógyvizes medencéket próbálhatunk ki akár kint, akár bent, a másik oldalon élményfürdőt csúszdával és pezsgőfürdővel.

Jótékony hatások: A 65-68 °C-os gyógyvíz 30 nyomelemet tartalmaz, enyhén savas jellege lehetővé teszi a tartós fürdőzést, mert nem oldja a bőr savköpenyét. A rendszeres fürdő alkalmas csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek – idegzsába és ideggyulladás –, anyagcserezavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek kezelésére. Javítja a vegetatív idegrendszer zavarait, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásait, alkalmas mozgásszervi műtétek utókezelésére és az egészség megőrzésére is.

A fürdő érdekessége a két rönkfából épített szaunaház, ahol mézes, sörös és jeges szaunaszertartásra is benevezhetünk. A férfiakat a sörös, minket inkább a mézes szaunázás vonz, a finn szaunázás élményét pedig leginkább a jeges szertartás adja vissza. A remek szaunamestereknek hála, a forró szauna után a hozzám hasonló cidrizők is gondolkodás nélkül merülnek fejbúbig a „jeges” vízbe.

Nem kell messzire utazni, elég Egerszalókig menni, hogy a mesés keletből ízelítőt kapjunk. A Shiraz Hotelben az Ezeregyéjszaka hangulata elevenedik meg, és olyan úri huncutságokat próbálhatunk ki, mint a hammam, a vízipipa és a mentatea. Ha már arra járunk, érdemes betérni az Egri Korona Borházba is, ahol nemcsak finom borokat, de igen finom ételeket is kóstolhatunk.

Egri gyógyvizek

Az egri termál- és strandfürdőben a melegebb kénes és a hűvösebb radonos gyógyvíz jótékony hatását élvezhetjük, ezenkívül az élményfürdőben kicsik és nagyok különböző medencékben élvezhetik a fürdőzést, vagy akár sportolhatnak is.

A fürdőkomplexum mellett található a ritkaságnak számító Török fürdő, amelyet szintén radonos gyógyvízzel töltenek fel, és jótékony hatással van a mozgásszervi megbetegedésekre (ízületi kopások, ízületi gyulladások, gerincbántalmak). A Török fürdő érdekessége, hogy nemcsak utánozza a török fürdőkultúrát, hanem tényleg a török időkből maradt ránk, és végig megőrizte jellemző stílusjegyeit. Igazi időutazás belépni a zöld szamárhátíves Zsolnay kerámia burkolatú fürdőbe, és felnézni a kupolába, ahol aranylapocskák csillognak.

Csak egy kis bizsergés – Mátraderecske

Mátraderecske eldugott kis falu, amelyet a Mátrában kanyargó úton lehet megközelíteni. Mindenki csalódni fog, aki hallott már a híres mofettáról, és valamilyen látványos dologra számít. Mátraderecske kincse a szemnek láthatatlan, és Magyarországon egyedülálló.

Jótékony hatások: A mofetta magas szén-dioxid- és radontartalmú, alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgés, amely igen kedvező hatással van a keringési és érrendszeri problémákra. A Mátraderecskei (Mofetta) Szén-dioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központban egymást érik a már-már csodásnak számító gyógyulások, pedig az ember nem érez mást, csak egy kis bizsergést a talpán. A gáz és a szárazfürdő jótékony hatását orvosi eredmények is bizonyítják, és a helyiek szerint ennek köszönhető, hogy az itt élő emberek régóta hosszú életűek.

Irány a Bükk!

Egertől keletre, bő húszperces úttal érhetjük el Bogácsot és a Bogácsi termálfürdőt. A kénes, 34-38 °C-os gyógyvizet az 1950-es években fedezték fel. (Itt is kőolaj után kutattak, és termálvizet találtak.)

Jótékony hatások: A fürdő öt gyógymedencéjének vize hatékonyan elősegíti a reuma, az ízületi és mozgásszervi betegségek, a légcsőhurut, a nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek gyógyulását, ezenkívül alkalmazható törések utókezelése gyanánt is. A fürdő területén működik kemping, panzió és egy szolgáltatóház, ez utóbbiban – mint általában a fürdőkben – minden szolgáltatás elérhető, amely egy wellnesshétvégéhez nélkülözhetetlen.

Tipp: A gyógy- és szárazfürdők használatának vannak ellenjavallatai, ezekről a fürdők honlapjain vagy magukban a fürdőkben lehet tájékozódni. A fürdők áldásos hatásukat akkor tudják kifejteni, ha legalább két-három héten keresztül napi fél órát töltünk fürdőzéssel, de pontos javaslatokat szintén az egyes fürdők tudnak adni.

fotó: szallaskereso.hu

a cikk eredeti helye - NLCAFE.HU

Megjegyzés küldése

 
Top