0
Kevesen ismerik ezt a gyönyörű vidéket, pedig számtalan csodát rejt. Ez a különleges geológiával és természeti értékekkel rendelkező völgy kicsit a mesevilágba repíti a túrázókat. Elvarázsolt tájon járunk, ami igazi paradicsom a háborítatlan természetet kedvelőknek.

A vulkáni kőzetekből felépülő Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka.

A völgyfal szemléletesen tárja föl a Mátra badeni korú rétegvulkáni összletét (Nagyharsányi Andezit Formáció). Kitűnően tanulmányozhatók itt a hegység változatos kőzettípusai és kőzetváltozatai, melyek kiválóan szemléltetik a hajdani vulkáni folyamatokat.

A szurdokban számos védett növény előfordulása ismert. Megtalálható itt pl. a gérbics, közvetlen környezetében a bársonyos kakukkszegfű, a hegyközi cickafark, a magyar perje, a macskahere, a magyar repcsény, az epergyöngyike, a házi berkenye, a selymes boglárka, a magyar bogáncs és a hosszúlevelű árvalányhaj.

A védett állatok közül dokumentált a vöröshasú unka, a nappali pávaszem, a lapos kékfutrinka, a fali gyík, a zöld gyík, a folyami rák és a kisasszony szitakötő.

A szurdok közvetlen környezetéből olyan szubmediterrán jellegű ritka rovarok ismertek, mint a lándzsás karimáspoloska és a mannakabóca.Forrás: BNPI

a cikk eredeti helye: UTAZOM.COM  ,,, 2012.

Megjegyzés küldése

 
Top