0
Az embert próbáló hőségben mi sem jobb annál, mint hűvös erdőkben barangolva átkelni egy-egy jeges vizű patak felett, és gyönyörködni a természet ezernyi kincsében. Rengeteg hazai hegyvidéken találhatóak csodálatos víztömegek, ezekből mi most 3 különlegesen szép patakot mutatunk be. Irány a Mátra és a Bakony erdőségei!


Tarjánka-patak - Csodavilág a Mátra déli lábainál
A turistatérképeken alig fellelhető, sokak számára még ismeretlen Tarjánka-szurdok 700 méter hosszan terül el az azonos nevű patak mentén. Magasan tornyosuló sziklafalak, zubogókon áthaladó kalandos – ám jelzetlen! – út vár itt minket, melynek végén a Tarjánka-patak forrását csodálhatjuk meg.


Cuha - a Bakony egyik legjelentősebb patakja
A bakonyi Cuha-patak völgye nem véletlenül közkedvelt kirándulóhely. A majd 4 km hosszú, vízmosásokkal tarkított sziklás völgy a Zirci-medence forrásaiból táplálkozó patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelíthető.

Ez Porva-Csesznek és Vinye települések között három alagúton és két völgyhídon is áthalad, a mesebeli látvány tehát garantált. A Cuha-patak legszebb szurdokának, az Ördögrét bejáratában találjuk a Zsiványbarlangot, mely nevét az egykor itt menedéket kereső betyárokról kapta.


Gaja-patak - A Keleti-Bakony fontos vízfolyása
Bakonynánán, a Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található a Római-fürdőként ismert szurdokvölgy. A mélyen a mészkőfelszínbe vágódott áttörés legszűkebb pontján számos zúgó és vízesés alakult ki, létrehozva ezzel hazánk egyik legvadregényesebb vidékét. A patak másik festői szépségű szurdokvölgye a fehérvárcsurgói Gaja-völgy, amely mára kedvelt turistaparadicsomnak számít.


Fotók: flickr.com, keptar.oszk.hu, hotdog.hu, albumlap.blogspot.com

Forrás: FEMCAFE.HU

Megjegyzés küldése

 
Top