0
Fejlesztésekkel fiatalítják a lassan ötvenéves lakótelepet. A Csebokszári névre elkeresztelt terület később a faluról városba költözők, illetve az első lakáshoz jutók kedvelt lakhelye lett.

A ma hivatalosan Felsővárosnak nevezett területet egyesek szerint mindig mostoha gyerekként kezelte a városvezetés, mások azt mondják: nagyon is sokat költöttek a fejlesztésére.

Tóth Laci, Totyó – ma már Tóth László nyugdíjas – azon hatvanasok közé tartozik, akik dobós diákként 1969 novemberében kiköltöztek a Gép- és Műszeripari Szakközépiskola (Wigner Jenő nevét viseli már) új épületébe, és lettek társaikkal együtt egy különálló új iskola tanulói. Határozottan emlékszik arra a mondatra, amit az osztályfőnöke fogalmazott meg akkor: „Úgy nézzétek meg ezt az iskolát, hogy egy épülő, húsz-huszonötezer embernek otthont adó lakótelep első épületében tanultok!”

Nem értettem, mit akar mondani a tanárunk, hiszen ott volt egy kétszintes betonépület, körülötte mindenhol falusiasnak ható házak, egy kocsma, egy bolt, a patak a szakközépiskolánk és a hármas suli között. Aztán ahogy teltek az évek, minden beteljesedett: a patakot lefedték, a Wigner előtti parkoló rejti ma a folyását, a régi házakat elbontották, majd az üres lapos területeket is beépítették. Az 1980-as évek elején magam is ideköltöztem és éltem itt 15 évet. A rendszerváltozás után pár évig mindenki menekült volna innen. A lakásárak zuhantak. Valamikor beállt azonban a fordulat, és az egész lakótelep otthonosabb lett. Ennek ellenére úgy látom, hogy a városvezetés keveset költ a fejlesztésekre – fogalmaz az egykori lakótelepi ember.
illusztráció - fotó: Vámossy Béla 

E felvetés kapcsán Zentai László, az önkormányzat médiareferense úgy véli, hogy nagyon is sok fejlesztés volt az utóbbi évtizedben. A Vallon utcai orvosi rendelőket csaknem 60 millió forint pályázati és 10 milliós önkormányzati forrásból korszerűsítették. Segítették, fejlesztették a családorvosi és védőnői hálózatot: a várossal együttműködésben, magán befektetésből valósult meg a Platán Egészség Centrum, ahol 5 védőnői és 2 gyermekgyógyászati körzeti rendelés, valamint gyógyszertár is működik.

A Benedek Elek Óvoda „OVI-VÁR” Tagóvodája Tavasz utcai épületében 10,5 millió forintból alakítottak ki új iskolafogászati rendelőt. Újjávarázsolták – 135 millió forint uniós támogatás és 16 milliós önkormányzati kiegészítő forrás felhasználásával – a Semmelweis bölcsődét, lecserélték a nyílászárókat az elmúlt években valamennyi felsővárosi óvodában. Nyolcvanmillió forintból kialakították az értelmi fogyatékosok nappali ellátó intézményét. A felsővárosi lakosok számára kulcsfontosságú távfűtést végző önkormányzati vállalat, az EVAT Zrt. az elmúlt években 51 millió forintos fejlesztést valósított meg a szolgáltatásban és 131 milliót költött a távhő-rendszer karbantartására. A cég pályázati segítséggel kondenzációs kazán beszerzését tervezi 135-150 milliós beruházási költséggel.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz - HEOL.HU ,,, 2016

Megjegyzés küldése

 
Top