0
A két éve átadott Lipicai Lovasközpontot tovább fejlesztik. Jelenleg a szabadtéri pályát építik, ami a tervek szerint nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz.

Szilvásváradon komoly hagyományai vannak a lovas szakmának – mondta Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság ügyvezető igazgatója az M1-nek.

A jelenlegi szabadtéri pálya területén korábban álló lovaspályát 1976-ban avatták fel, majd az átépítés előtti formáját az 1984-es VII. fogathajtó-világbajnokságra nyerte el. A pálya átépítését 2015-ben kezdték meg, ugyanis az elmúlt harminc évben elavult, korszerűtlenné vált.

A szilvásváradi Lipicai Lovasközpont fedett lovardája
(MTI-fotó: Komka Péter)

Dallos András hozzátette: Mostanra egy korszerű, gyakorlatilag valamennyi lovas szakágnak korszerű körülményeket tudnak biztosítani. A beruházás hét hektáron valósult meg, három ütemben. Magába foglal egy fedeles lovardakomplexumot, egy felvonulási területet, két melegítőpályát és egy nyitott versenypályát is. A szabadtéri pálya körül elhelyezkedő lelátó befogadóképessége 6500 fő, a pálya 80 x 120 méteres, így bármilyen rendezvényt meg lehet rajta tartani – hangsúlyozta az igazgató.

Szilvásváradra évente 7-8 ezer turista látogat, a lovas kultúra népszerűsítésére megfelelő helynek tartják.

A beruházás az utolsó simításoknál tart, a télies időjárás nehezítette a munkákat. Várhatóan már a nyár közepén megtarthatják első tesztversenyt és az ünnepélyes átadót is – tette hozzá Dallos András.

forrás: M1 Híradó

Megjegyzés küldése

 
Top