0

Nem ígérnek drágulást a gazdák, szépen fejlődnek a gyümölcsök szerte az országban. A hirtelen meleg miatt ugyan kicsit kevesebb lesz mindenből, de az eper- és cseresznyetermésre nincs panasz. A kajszibarack viszont nagyon megsínylette a kora tavaszi fagyokat.

Humicskó István őstermelő az M1 Híradónak azt mondta: a márciusi fagyok nem tettek jót az első epertermésnek, de a korai nyári meleg miatt a szabadföldes palánták is hamarosan utolérik a fóliasátras töveket.

Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs a budapesti termelői piacokon is. A vásárlók szerint érdemes várni a hazai szezonra. A gazdák azt mondták, az epertermés szerencsésen átvészelte márciusi havazást, de a tavaszi fagy nem múlt el nyomtalanul a gyümölcsösökben.

A gyümölcsfáknak a fagyok után a hirtelen jött nyárias idő sem tesz jót. A felgyorsult virágzás miatt ugyanis a méheknek kevesebb idejük van beporozni a fákat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke szerint a neheze pedig csak ezután következik: a gazdáknak ugyanis nyáron az aszállyal, a jégesőkkel és a kártevőkkel is meg kell küzdeniük.

Mártonffy Béla ugyanakkor hozzátette: idén kevesebb cseresznye, meggy és szilva teremhet, mint tavaly, de az alma és a körte esetében például nem kell tartani érdemi károsodástól. Ez azt jelenti, hogy az idei még így is a termékenyebb évek közé sorolható: a gyümölcsökért így általában nem kell majd többet fizetni a hazai piacokon.

A címlapkép illusztráció.

forrás: M1 Híradó

Megjegyzés küldése

 
Top