0

A Kárpát-medence értékeit bemutató interaktív élményközpont Szihalmon. A Magyar-Tár-Házban a látogatók nem csak megnézhetik az egykor használt népi eszközöket, viseleteket, de ki is próbálhatják azokat.

Több szempontból is értékmentésről beszélhetünk a januárban átadott Magyar-Tár-Ház kapcsán. Az interaktív élményközpontnak otthont adó, mintegy négyezer négyzetméteres, három szintes 18. század végi épület eredetileg a káptalani magtár volt. Már messziről látszik a külső megújulás, ám az igazi kincset a beltartalom jelenti. Az interaktív élményközpont megálmodói az egykori gazdasági ingatlanban méltó környezetben kívánják bemutatni a Kárpát-medence magyarságának kulturális értékeit, a múlt megőrzésre érdemes tárgyi és szellemi elemeit, és szeretnék, ha a Magyar-Tár-Ház Szihalom és a térség egyik turisztikai és kulturális központjává nőné ki magát.

Az átadón dr. Gecse Annabella néprajzkutató arról szólt: a Magyar-Tár-Ház többet nyújt a látogatóknak egy hagyományos múzeumnál.

– Három úton-módon igyekeznek itt élményt nyújtani az ötletgazdák: az ízekkel a földszinten ismerkedhet meg a látogató, az emeleten aztán ott a látvány, a kiállítás, míg a tetőtérben egy interaktív foglalkoztató – emelte ki a szakember. – Itt nem a kiállítás az elsőrendű funkció, úgy is mondhatnám, a tárlat kísérője annak a munkának, amely közel hozza az emberekhez azt a világot, ami valakinek még épphogy az életéhez tartozott, de sokaknak már nem. Pontosan azt az utat igyekszik megtenni e központ, amelyet sem a múzeumok, sem a népművészeti bemutatók, sem a színpadi fellépések nem tudnak. A Magyar-Tár-Házban ugyanis a látogatók nemcsak megismerhetik, hogyan néz ki például egy kalotaszegi viselet, de meg is tapinthatják, fel is próbálhatják.

Az alapítvány saját gyűjteményéből – illetve a magángyűjteményekből és felajánlásokból – összeállított anyag népi mesterségeket, viseleteket, bútorokat, használati tárgyakat mutat be, digitális eszközöket is felhasználva. A megszerzett ismereteket könnyen, játékos formában ellenőrizhetik az érdeklődők számítógépen, okostelefonon. A tárházban négy részre, az Alföldre, a Dunántúlra, Felvidékre és Erdélyre, osztva dolgozzák fel a Kárpát-medence magyarságának kulturális, néprajzi értékeit. Az állandó és egy-egy tájegységet bemutató, időszaki kiállításokon kívül pedig táborokkal, lovas- és gyermekprogramokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal is várják a közönséget.

A működtető Tarna-mente – Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány a jelentős saját forrása mellé 330 millió forint uniós támogatást nyert el a látogatóközpont létrehozására. Az első évben eredetileg mintegy 15 ezer látogatóval kalkuláltak, ám már a megnyitó napján 10 ezer előjegyzés szerepelt az éves naptárban, így várhatóan jóval több érdeklődőt láthatnak vendégül.

Fotó: Lénárt Márton

Forrás: egrimagazin.hu

Megjegyzés küldése

 
Top