0

A néhány éve hatalmas beruházásból megújult történelmi belvárosban akkor is jólesik a séta, ha éppen nincsenek 3D-s fényvetítések a nagyobb épületek homlokzatain.

Mit érdemes megnézni?

Tudta, hogy Egerben Beatles Múzeum is van? A Hotel Korona Eger szálló épületében állandó kiállítás mesél a négy gombafejűről. A két alapító évtizedek óta gyűjti az együtteshez kapcsolódó relikviákat, melyekkel a szállodában több termet és a pincét is megtöltötték. A múzeum hivatalos emlékzenekara a Blackbirds. További információt a honlapon talál.

Egy kevéssé ismert kép az egri Beatles-múzeumból FORRÁS: FACEBOOK

Varázstorony

Eger legszebb panorámája vitathathatatlanul a Festetics Egyetem Varázstornyából adódik. Egykor még a hatodik emeleti megfigyelőtermekből, a kupolából és annak teraszáról is folytattak csillagászati vizsgálatokat. Ma a kilátó érdekessége, hogy bár csak nyolcadik emeleten van, valójában 44 méterrel az utcaszint felettről nézhetnek ki a látogatók a városra.

Lehetőség szerint napos időben látogasson el ide, mert a csillagászati múzeumban fellelhető számtalan érdekes tárgy mellett itt található Európa legrégebbi camera obscurája is. A Varázsteremben pedig a környék legnagyobb planetáriuma üzemel, melyben többféle műsor közül választhatnak az érdeklődők. Nyitva minden nap 9 és 17 óra között.

Eger felülről is jól mutat FORRÁS: FLICKR.COM

Történelmi kalandozások föld alatt és felett, plusz egy rock musicalben

Eger neve óhatatlanul összeforr a történelemmel. Ha többet szeretne megtudni a várról és a törökök elleni harcok időszakáról, akkor érdemes megnéznie egy március 4-ig nyitva tartó kiállítást. A fegyverkincseket bemutató Acél és arany: oszmán fegyverkincsek című tárlat a Dobó István Vármúzeumban látható, és olyan díszfegyvereket mutat be, melyek iparművészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt ritkaságnak számítanak. Itt tudhat meg róla többet.

A megújult kazamatában interaktív látványtár nyílt. Az elmúlt években sok fejlesztésen ment át az egri vár, és ebből a kazamata sokat profitált: a felújítást követően három új kiállítás is nyílt. Olyan részeket is megnyitottak a látogatók előtt, amik korábban nem voltak látogathatóak. Ilyen a felső kaszárnyaterem és az egyik, aknafigyelő folyosó – utóbbi elég sokáig pihent, mert még az 1596-os ostromban omlott be. A kaszárnyatermek ma a vár gótikus székesegyházának építéstörténetét, a püspökkori várat, valamint a törökkori vár harcászatot bemutató interaktív kiállításoknak adnak otthont. A kiállítások (melyek egyike a hiánypótló Egri Csillagok – regény és valóság című tárlat) tárlatvezetéssel látogathatók.

Az egri kazamata FORRÁS: FLICKR.COM

Ha még tovább időzne a török hódoltság idejében, akkor február 13-án nézze meg a Gárdonyi Színház rock musical előadását, melynek címe Zrínyi 1556, és történetesen egy másik híres ostromról mesél. A címszerepben Sasvári Sándor énekel.

Fürdőzés akciósan

Hazánk egyik legszebb fürdőhelye az egri termálfürdő, mely 1932 óta várja a gyógyulni, fürdeni vágyókat. Több medencéje is van, a sportúszásra alkalmas nagymedencétől a 37 fokos, radonos illetve kénes vízű gyógymedencéig, ráadásul közvetlen átjárással rendelkezik a Török fürdőbe, amelynek kupoláját borító kétszázezer velencei aranyfüstlapjáról és utolérhetetlen hangulatáról már mi is írtunk. A kívül-belül eredeti török hangulatot árasztó fürdőben nemcsak török medencék, de hamamok is vannak. Ha február 15-ig a fentiek bármelyikébe vált jegyet, 20%-os kedvezményes kupont kap, melyet a másik fürdőben használhat fel. A termálfürdő sátorfedéses versenymedencéje vasárnaponként zárva tart.

Plusz egy tipp:
Az egri várfalsétánynál, a Dobó utca 34-ben található a Pasa sátra, mely tényleg egy török sátor. Itt hagyományos, homokban főtt kávét kóstolhatunk török zene és édességek mellett, vagy akár vízipipázhatunk is!

Hollósy Éva

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: travelo.hu

Megjegyzés küldése

 
Top