0

Több mint 25 millió forintból szépülhet meg a Szent ­József forrás környezete – erről döntött a napokban a városképi és környezetvédelmi bizottság, s hamarosan a közgyűlés elé kerül a javaslat.

Kétségtelen, hogy ráfér a felújítás az egri dr. ­Agyagási Dezső Gyógyparkra, hiszen a parkosítás, a vízi létesítmények és a kútháznak helyet adó ­gloriett 2003-ban készült el. Igaz, akkor még Szent József gyógyparkként adták át az Eger Ünnepe rendezvénysorozat megnyitójaként. Az eseményén – mint a Hírlap korabeli tudósításából kiderül – Sós István, az Egri Városszépítő Egyesület felidézte: a kupolás ivókút helyén volt valamikor az ­Erzsébet fürdő, s a szomszédságába jártak mosni az asszonyok.

Másfél évtized azonban nagy idő, ez látszik a területen is. A napokban a városképi és környezetvédelmi bizottság tárgyalt az esetleges felújításról. A javaslat egyebek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a felújítás megkezdése nem halogatható, a város meghatározó helyén lévő park mostani látványa lehangoló, a belső közlekedés pedig ba­lesetveszélyes.

„A gloriett kivételével valamennyi burkolat felújítása szükséges”

A lépcsők szétfagytak, van, ahol balesetveszélyes a közlekedés

A dr. Agyagási Dezső gyógypark két legfontosabb eleme a Szent József forrás kútja a gloriettel, valamint a „vízdomb” a vízi játékkal. A kút környezete a megépítése óta eltelt másfél évtizedben jelentősen leromlott. A laikusok számára is látható, hogy a gloriett kivételével valamennyi burkolat felújítása, illetve cseréje, újjáépítése szükségessé vált. A kúthoz felvezető lépcsők néhol balesetveszélyesek, a gloriett körüli térburkolat is a felfagyások következtében szinte teljesen tönkrement, valamint a vízdomb lépcsői is szétfagytak.

A vízi játékot már tavaly lekapcsolták, a medencét leeresztették

A vízi játék medencéjének szigetelése is megsérült, a jelentős­ vízveszteség és az alépítmény megóvása ­miatt tavaly óta nem is üzemel a szökőkút, a medencéket is leürítették. A közlekedő utaknál a fugák kifagyása, kipergése miatt ugyancsak javításokra van szükség.

Ugyanígy ­rekonstrukcióra, illetve újjáépítésre szorulnak a park utcai lépcsői is. A bizottság elé került anyagban szerepel egyebek között az is, hogy a padok általánosságban jó állapotban vannak, kivéve a vízdombon lévőt. A terület részletes felmérése után kiderült az is, hogy a szemetesek javítása, helyreállítása is igencsak szükséges.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top