0

Egész Európában nő a medvepopuláció, és az állatok új élőhelyet keresnek maguknak – mondta a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság igazgatója csütörtök reggel az M1-en.

Rónai Kálmánné ismertette: 1850 körül még a mai Magyarország területén is sok medve élt, de később teljesen eltűntek. Az állatok száma azonban Európában 2010-re annyira megnőtt, hogy térhódításba kezdtek, Magyarországra főként Szlovákiából érkeznek.

Megjegyezte, a medve alapvetően konfliktuskerülő állat, de nem tanácsos megközelíteni. Ha egy vagy több bocs is van a közelben, semmiképpen sem szabad őket megsimogatni, megzavarni, hanem nagyon gyorsan távozni kell – tette hozzá.

A túrázóknak azt ajánlotta, ha az erdőben töltik az éjszakát, az élelmet ne a sátorban tartsák, hanem kössék fel fára, mivel az illata vonzza a medvét.

HAGYJUK BÉKÉSEN A MEDVÉKET!

Az elmúlt hetekben a közösségi oldalakra és híradásokba olyan felvételek kerültek, amelyeken emberek kergetik a medvét. Ezek az anyagok megtévesztő képet sugalmaznak a barnamedvék természetével kapcsolatban.

Az alábbiakban közzé tesszük azokat, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata által tegnap készített felvételeket, amelyek megmutatják, hogy a medvék emberi zavarás nélkül kiegyensúlyozottan, nyugodtan viselkednek.

Eddigi tapasztalataink alapján a medvék békések, elsősorban vadgyümölccsel, cseresznyével, meggyel, eperrel táplálkoznak.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, valamint a rendvédelmi szervek közös összefogásával folyik a medvék megfigyelése a lakosság és a medvék nyugalmának védelme érdekében.

Kérjük a lakosságot, hogy a medvét ne zavarják meg, a találkozást kerüljék el, a barnamedvék megközelítése, üldözése veszélyes.

Az esetleges észlelésről értesítsék az illetékes nemzeti parkot, vagy a rendőrséget a 112 hívószámon.


borítókép AFP/David Fettes

forrás: bnpi.hu, MTI

Megjegyzés küldése

 
Top