0

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület júniusban Egerben tartotta az egykori neves építész és művészettörténész, Román Andrásról elnevezett műemlékvédelmi nyári egyetemét.

A hét országból érkezett szakemberek – többek között építészek, közgazdászok, művészettörténészek, civil szervezetek képviselői – ezúttal az európai örökségről és az örökségturizmusról hallgatnak meg előadásokat és cserélnek véleményt.

A program részeként Egerben, a városházán, a hevesi megyeszékhelyen folytatott örökségvédelemmel és a turizmus szerepével ismerkedtek meg. Prezentációjában Habis László polgármester arról beszélt, hogy Eger idegenforgalmi vonzerejéhez mennyire járulnak hozzá az épített műemlékek, a gyógyvizek és a gyógyfürdők, a borok, valamint a különféle programok.

Hangsúlyozta, hogy nemrég fejeződött be a belvárosi rekonstrukció, melynek során az értékes régi épületeket megújították. Így például új köntöst kapott az európai hírű barokk Minorita templom, a Kálvin ház és az Irgalmas-rendi kápolna, továbbá a Hotel Senator Ház homlokzata, valamint a Dobó tér is. Megmentették és a városba látogató turistáknak látogathatóvá tették a Valide Sultana török gőzfürdő romjait is.

Az Eger patak partján levő Szúnyog-köz területén pedig létrehozták a Végvári harcosok terét, ahol Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth-díjas művész szoborkompozícióját helyezték el. A vár is folyamatosan megújult, így például rendbe tették a kálváriát, illetve a föld alatti kazamatát, amely kiállításaiban is megújult.

A munkák a következő időszakban is folytatódnak a várban. A belvárosban pedig újabb fejlesztésekkel újul meg az Eszterházy-tér, Nagypréposti-palota, valamint várhatóan az ikonjairól híres Rác-templom is.

Ezután Rázsi Botond alpolgármester az Eger Brandról beszélt. Kiemelte a város imázsának jelentőségét és további erősítését. Többek között a vár népszerűségét bizonyítja, hogy ma már évente 400 ezeren látogatót fogadnak. A szakértők a korábbiakhoz képest hatékonyabb kommunikációt folytatnak, fesztiválokat és látványos kulturális programokat szerveznek. A város idegenfogalmában fontos szerepet tölt be a Fest Eger, a Bikavér Ünnep, valamint Végvári Vigasságok is.

Az összefogásnak köszönhetően Eger elnyerte az Országos Városmarketing-díjat. A továbbiakban a hevesi megyeszékhely főépítésze,  Rátkai Attila a helyi termálvizek jelentőségét méltatta. Kiemelte az építészetileg is különleges Bitskey uszoda és a Török fürdő fontosságát.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: turizmus.com

Megjegyzés küldése

 
Top