0

Sokféle bakancslista létezik. Van tavas, hegyes, vízeséses, mi most egy szurdokoshoz ajánlunk ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat, amiket egyszer mindenkinek be kell járnia. 
1. Burok-völgy, Keleti-Bakony

A Keleti-Bakony népszerű túracélpontja a Tési-fennsíkon elhelyezkedő Burok-völgy, amelynek közel 12 kilométeres főága Bakonykúti és Királyszállás között vezet. A völgyben túrázni nem éppen vasárnapi séta, de pont ez adja az izgalmat és az élményt. A dús aljnövényzet nem könnyíti meg a haladást, az ösvényen keresztbe dőlt fákon való átmászás és/vagy az alattuk történő átbújás jó izomerősítőnek bizonyulhat.


Cserébe viszont gyönyörű vidéken, hatalmas fák árnyékában, emberi beavatkozásoktól viszonylag mentes, védett természeti területen kirándulhatunk. Számos mellékága közül a Bükkös-árok a legnagyobb, amelyet szintén ajánlott felkeresnie annak, aki a kalandos túrázás híve. Állandó vízfolyással nem találkozhatunk a völgyben, viszont annál több barlangot fedezhetünk fel a környéken.

Megközelítés
Bakonykútit az Országos Kéktúra jelzésén kell elhagyni észak felé haladva. A Burok-völgyben a piros turistajelzést követjük az Isztimér-Királyszállásra vezető útig. A terep a kidőlt fák miatt néhol nehezen járható, ezért inkább felkészült túrázóknak ajánljuk.


Túratipp
Útvonal: Tés (K, KΩ) – Alba Regia-barlang (P, K+) – Isztimér-Hétházpuszta (K+) – Isztimér-Királyszállás (P+) – Burok-völgy (P) – Bükkös-árok – Hárs-hegy – Hamuház (K) – (Csikling-vár) – Tés. Táv: 15 km. Szintemelkedés: 270 m. Közepesen nehéz túra, várhatóan 4–5 órás menetidővel.

2. Kőszikla-szurdok, Zalaapáti-hát

Nagykanizsától mintegy 10 kilométerre északkeletre, a Zalai-dombság keleti részén fekszik Nagybakónak. A település közelében pedig egy figyelemre méltó természeti képződmény, a helyiek által „kicikla”-ként emlegetett Kőszikla-szurdok található. A homokkőbe vájódott, érdekes formájú sziklafalak már önmagukban is szokatlan látványt nyújtanak.


A szurdok nevezetessége a könnyező fal, amelyen csapadékos időjárás után ritka jelenséget figyelhetünk meg: a falból keskeny sávokban szivárog a víz. Különleges mikroklímájának köszönhetően számos értékes növénynek ad otthont, találunk itt lónyelvű csodabogyót és a sziklákon nagy telepekben tenyésző májmohát is. Az egyre mélyülő homokkőszurdokban tanösvény vezet végig, amelynek végén vaslétrákon juthatunk ki a szorosból. Nagybakónak közelében kiváló piknikezőhely a Források völgye, ahol az Árpád- és Eszperantó-forrásnál finom ivóvíz, padok, asztalok, tűzrakó helyek várják a kirándulókat.

Megközelítés
Nagybakónak irányából a kék sáv jelzésen. A tájékozódást a 6–7 kilométer hosszú tanösvény mellett a létrák is segítik.


Túratipp
Útvonal: Nagybakónak (K) – Források völgye (K∆) – Kőszikla-szurdok – Homokkő-formációk (K, K+) – Csibiti-völgy (K+) – Illír bükkösök – Csibiti-tó (K+, K, Z) –Nagybakónak. Táv: 8 km. Szint: 340 m. Időtartam: 3–4 óra. Átlagos edzettség mellett könnyen teljesíthető a túra.

3. Remete-szurdok, Budai-hegység

A budai hegyvidék északnyugati részén Budapest-Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik a fővárosiak egyik kedvelt kirándulóhelye, a Remete-szurdok. A völgyön keresztülvezető, kövekkel, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított erdei út – amely egyben tanösvény is – mellett az Ördög-árok patak folyik. Esős időben, amikor a patak vízhozama megnövekszik, kicsit több izgalomra számíthatunk, mint nyáron, amikor alig csörgedezik, avagy éppen kiszárad.


A könnyű terepnek köszönhetően kiváló úti cél családi kirándulásokhoz, ugyanakkor földtani, természeti értékekben is igen gazdag a szurdok. Közel 20, karsztvizek által formált barlang és üreg rejlik itt, köztük a Remete-barlang, amely bronzkori, vaskori és római kori régészeti leleteiről híres. A szurdokvölgyet 1974-ben védetté nyilvánították, majd 1978-ban a Budai Tájvédelmi Körzethez csatolták fokozottan védett természetvédelmi területként.

Megközelítés
A Remete-szurdokon átvezet az Országos Kéktúra (OKT) és a Mária-út nyomvonala is. Leggyorsabban Budapest-Máriaremete kegytemplomától, az OKT-n juthatunk el a szurdokba.


Túratipp
Útvonal: Budapest-Máriaremete – Remete-szurdok (K) – Remete-barlang (K+, K körút) –Hosszú-erdő-hegy (K körút) – Remete-szurdok bejárata (K) – Budapest-Máriaremete. Táv: 4,8 km. Szint: 210 m. Időtartam: 1,5 óra. Gyerekekkel is könnyen teljesíthető.

4. Csondró-völgy, Bükk

Aki látványos és kellően átmozgató, kalandos túrára vágyik, az ki ne hagyja a Bükk hegység egyik kevésbé ismert, ám annál vadregényesebb szurdokát, a Csondró-patak völgyét, amely a Mályinka és Miskolc-Szentlélek közötti Kohász úton található. Mészkősziklák a patakmederben; vízesések lépcsősorán átbucskázó vízfolyás; a szűk völgyben egyszer a parton, máskor a vízben haladó turistaút; sziklaösszeomlások és bedőlt, öles fák. Igazi akadálypálya, tele kihívásokkal, ahol bizony elkél az ügyesség és az elővigyázatosság, de nem megoldhatatlan a feladat a gyakorlatlanabb túrázónak sem.


Emellett látványban simán pályázhat a „Magyarország legszebb szurdoka” címre. Az Ámor-forrás közelében egy meredek erdei ösvényen felkapaszkodva érhetjük el a barlangszállásként is funkcionáló Odvas-kői-sziklaüreget, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, ha erre járunk.

Megközelítés
A legegyszerűbben Mályinka felől, a kék kereszt jelzésen érhetjük el a Csondró-völgyet.


Túratipp
Útvonal: Mályinka (K+) – Odvas-kői-sziklaüreg – Csondró-patak völgye – Mária-forrás – Látó-kövek (K) – Miskolc-Szentlélek – Miskolc-Ómassa. Táv: 8,3 km; Szint: 280 m. Időtartam: 3-4 óra.

5. Csörgő-szurdok, Mátra

A Mátra nyugati szegletében, Pásztó-Mátrakeresztes és Mátraszentimre között bújik meg a Csörgő-patak völgyének romantikus szurdoka. A néphiedelem szerint a patak onnan kapta a nevét, hogy áradáskor a vízsodrással elragadott kövek egymáshoz ütődve csörgő hangot hallatnak. Nyáron, alacsonyabb vízállásnál, nem valószínű, hogy meghalljuk e csörgést, de csörgedezésre azért van esélyünk. Ráadásul sajátos mikroklímájának köszönhetően a szurdokban az átlagosnál néhány fokkal mindig hűvösebb van, ami igazán jól jön a kánikulában.


Nagy erénye a mérete és az arányossága, hogy a természet szeszélye folytán pont elegendő mohával borított kő, patakátkelés, bedőlt fatörzs sorakozik a mederben, s van benne fény, árnyék meg lombokon árszűrődő fénypászma, amelyek így együttesen csak még izgalmasabbá teszik az amúgy is hangulatos útvonalat.

Megközelítés
Pásztó-Mátrakeresztestől a piros sávval jelzett turistaút vezet a természeti képződményig.


Túratipp
Útvonal: Pásztó-Mátrakeresztes (P) – Csörgő-szurdok – (P, Z jelzés) – Vándor-forrás (PΩ leágazása) – Csörgő-lyuk (P+) – Ágasvári turistaház (Z) – Két vár köze – Kosik-tanya (P□) – Pásztó-Mátrakeresztes. Táv: 10 km. Szint: 400 m. Időtartam: kb. 2,5 óra.

forrás:  turistamagazin.hu

Megjegyzés küldése

 
Top