0

A város a hagyományos programok és a már jól ismert nevezetességek mellett évről évre új látnivalókat, izgalmas, érdekes turisztikai attrakciókat kínál a látogatóknak.

A hevesi megyeszékhely ugyanúgy ideális célpontja a kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre váró egyéni utazóknak, pároknak és családoknak, mint az osztálykirándulásokon résztvevő diákoknak, csapatépítő tréningekre vagy éppen konferenciákra érkező vendégeknek.

A nagy kereslethez impozáns kínálat társul, szálláshelyek tekintetében az elegáns belvárosi boutique szállodáktól a kempingig terjed a kínálat. Igénytől függően barokk kastélyban és ultramodern épületben is megszállhatnak az idelátogatók. Ahhoz persze, hogy az Egerben töltött napok igazán feledhetetlenek legyenek, a kulináris élvezetek is hozzátartoznak, amelyekre a városban bőséggel van mód, ugyanis kiváló konyhával bíró, hangulatos éttermek egész sora várja a megéhezett, megszomjazott vendégeket.

Akik akár külön programként is megkóstolhatják a nevezetes egri borokat, köztük a város zászlós borát, az immár hungarikummá lett Bikavért, no meg annak fehér párját, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Egri Csillagot.

Akárhányszor is jár valaki Egerben, minden alkalommal megfogja őt a barokk város szépsége, semmi máshoz nem hasonlítható hangulata, amely döntően a nagyszerű építészeti emlékeknek köszönhető. Itt található hazánk második legnagyobb székesegyháza, az 1831–1836 között épült, lenyűgöző szépségű és impozáns méretű bazilika. Vele átellenben a Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly püspökök által építtetett Líceum áll, amely ma az Eszterházy Károly Egyetemnek ad otthont.

De ezeken kívül is se szeri, se száma a megragadó épületeknek, legyen szó a kispréposti és nagypréposti palotáról, a Buttler-házról, az Érseki Palotáról, a Minorita és a Ferences templomról. A török hódoltság korát olyan épületek idézik, mint a napjainkban felújított minaret, amely az Oszmán Birodalom legészakibb fekvésű minaretje volt, vagy Valide Szultána fürdője.

Az egri fürdőkultúra több mint fél évezredre nyúlik vissza, az első írásos említése 1448-ból származik. A szerzetesek már ekkor felfedezték a város alatt húzódó, rejtett természeti kincseket, a meleg vízű forrásokat. Ennek köszönhetően Egerben ma már két fürdő várja a fürdőzni és kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A Termálfürdőben minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget. Az 5 hektáron elterülő parkfürdő egyedi jellegzetessége, hogy az északi felén a gyógyvizes medencék találhatók, míg a déli felén a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A gyermek élménymedence legkedveltebb része a szórakoztató elemekkel felszerelt Vízivár. A hárompályás csúszdarendszer önfeledt szórakoztatást nyújt a család minden tagja számára. A felnőttek részére egész évben nyitva áll a félig nyitott élménymedence pezsgőfürdővel, pezsgőággyal, víz alatti masszázzsal, vízeséssel.

Európában egyedülálló módon kétféle gyógyvíz (kénes termálvíz, radonos gyógyvíz) áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére.

Az Egri Termálfürdővel szomszédos Török Fürdő a város történelmi múltjának egyik meghatározó épülete. Az írásos emlékek szerint 1610 és 1617 között épült Arnaut pasa parancsára. Az egri Török Fürdő ma már országos hírnevű wellnessközponttá  fejlődött. Természetesen a Török Fürdő is átesett némi felújításon, de a védjegyévé vált csodálatos aranykupola a mai napig érintetlen maradt. Az egri fürdőben jelenleg 6 medence üzemel, magas színvonalú wellness- és gyógyászati szolgáltatásokkal.

A város kétségkívül legismertebb és leglátogatottabb műemléke, az immáron nemzeti emlékhellyé lett egri vár, amelynek hős védői a török felett aratott 1552-es diadallal írták be magukat a magyar és az egyetemes történelembe. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagyhatású regénye, illetve az ebből készült film erősítette tovább.

Aki manapság felkeresi a hajdani erődítményt, tapasztalhatja, hogy az egri vár esetében a régmúlt és a XXI. század találkozik. A már évek óta tartó – és még javában folyó – rekonstrukciós munkák révén az egykori erődítmény nemcsak jelentős felújítási munkákon megy keresztül, de olyan látványosságokkal is gazdagodik, amelyek a modern kor eszközeivel mutatják be a múltat.

Mint minden évben, 2019-bean is garantált programok és rendezvények várják az Egri várba látogató közönséget.

A fesztiválos nyár az év legrövidebb éjszakájának megünneplésével folytatódik június 23-án. A Múzeumok éjszakáján hosszított nyitvatartással készülnek, tudományos és ismeretterjesztő programok népszerűsítik a Vármúzeum kutatási eredményeit, bepillantást engedve a múzeumi műhelytitkokba. Fáklyás felvonulás, máglyagyújtás, tűzzsonglőr-bemutató színesíti az éjszaka programját.

Augusztus 3-án egy kellemes kerti összejövetelen ünneplik meg Gárdonyi Géza születésnapját a róla elnevezett emlékházban.

A nyár legnagyobb rendezvénye a XXIII. Végvári Vigasságok – Ostrom 1552 Történelmi Fesztivál, augusztus 9-10-11-én. A hagyományőrzők bemutatója, családi és szakmai programok, kiállítások, táncházak várják az érdeklődőket. A fesztiválon újrajátsszák az 1552-es ostromot több száz hagyományőrző részvételével.

Egész évben végvári vitézek viselet- és fegyverbemutatója, egyedülálló kulturális hagyatékunk élményszerű ismertetése színesíti a vár programjait.

Különleges élményt kínál Eger történelmi belvárosában, a Harangöntő házban található, Magyarország „legédesebb” kiállítása, a Kopcsik Marcipánia. Az egyedülálló tárlaton Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guinness-rekorder mestercukrász alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Eger egész évben visszatérő, tartalmas programsorozatokkal, színes zenei és színházi produkciókkal, kiállításokkal, borgasztronómiai rendezvényekkel várja a városba látogatókat.

A Szépasszony-völgy, a megújult Egri Bornegyed az egyik legismertebb belföldi célpont az országban. Itt az is megtalálja a számítását, aki csúcsborokat szeretne kóstolni, és az is, aki egy kistermelővel szeretne beszélgetni a borkészítés rejtelmeiről.  Finom borok, jó ételek, változatos programok várják az ide látogatókat.
Az Eger Advent 30 napos rendezvénysorozata a téli időszak leglátogatottabb vidéki városává tette Egert. A csodás barokk belváros méltó díszletei közt hamisítatlan adventi hangulat, káprázatos díszkivilágítás, különleges látványelemek, karácsonyi vásár, színpadi programok várják a karácsonyi kikapcsolódásra vágyókat.

Megjegyzés küldése

 
Top