0

A borászati igények kielégítése szempontjából elegendő mennyiségű szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén, szerdán a parlamentben a tárca tájékoztatása szerint.

A helyettes államtitkár a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-ban leszüretelt borszőlő mennyisége a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előzetes becslése szerint megközelíti a 3,7 millió mázsát, amiből 2,5 millió hektoliter borászati termék készülhet.

Hangsúlyozta: az átlagosnak mondható szőlőtermés a szőlőárak érezhető mértékű növekedését is eredményezte. Emlékeztetett, hogy a borágazatot is érzékenyen érintették a koronavírus terjedésével összefüggő gazdasági hatások.

A kormányzat, a szakmai szervezetek és a borászatok által közösen kidolgozott intézkedések ugyanakkor mérsékelték a borászatok veszteségeit, s

a szüret beköszöntével stabilizálták a szőlő- és borpiacot.

Az ágazat szereplői a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programnak köszönhetően több mint 2 milliárd forintnyi többletforrásban részesültek.

Hozzátette: a vártnál kedvezőbb piaci helyzet hatására az arra korábban előzetesen regisztrált szőlőtermelők mintegy 30 százaléka visszalépett a zöldszüreti intézkedéstől, valamint a meghirdettet krízislepárlásra felajánlott bormennyiség is jóval elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest.

Kitért arra is, hogy az előzetes magyar exportadatok szintén pozitívak:

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert,

ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

Ezzel szemben a borimport ugyanebben az időszakban tovább csökkent, mennyisége kevesebb mint 60 ezer hektoliterre esett vissza, melynek 95 százaléka volt palackos bor. Az idei termés-, és készletadatokat is figyelembe véve a borpiaci helyzet enyhe áremelkedést is indokolttá tehet.

Kifejtette: az Európai Unió bortermelése 2020-ban várhatóan 3-4 százalékkal lesz magasabb a 2019-es termelésnél, azonban ez az érték így is elmarad 2 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától.

A bortermelés bővüléséhez leginkább a franciaországi (+6 százalék) és a spanyol termelés (+13 százalék) növekedése járult hozzá. Olaszországban a termelés a tavalyihoz képest 1 százalékkal esett vissza.

forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top