0

Teljes pompájában virágzik a cseresznyefa a Szent József parkban.

A volt József fürdő területén épült fel az uszoda, ennek szomszédságában 2003-ban Szent József park néven közterületet, közösségi teret hozott létre Eger városa.

A József fürdőt a második világháború után bontották le. A névadó, Szent József szobrát a felső fal falfülkéjében helyezték el.


A park a Szent József nevű forrás vizére települt azon a területen, ahol a múlt század kezdetéig az egri asszonyok mostak. Valamikor a mai ivókút helyén állt az Erzsébet-fürdő, és a szomszédságába, a meleg vizű forráshoz jártak mosni az asszonyok - ennek emlékét az Egri mosónő (Oláh Szilveszter 2003)című szobor őrzi az alsó medencében, ahol vízjáték is működik, szép az esti kivilágítás.

A Wild László tervei alapján kialakított, Szent József gyógy-park központja a kupolás ivókút, ami a névadó Szent József forrás friss vizét kínálja. Az itt fakadó forrás az alapvize a közeli termálfürdőnek is.

A gránitból készült sétautak tavak, csobogók, szobrok, virágok, fák között vezetnek. A parkot széles körű társadalmi összefogás eredményeként tudták kialakítani.

A víz különböző megjelenése mellett a növények segítik a kikapcsolódást: nyáron számos virágágyás, télen örökzöld tiszafák, színes lombú növények jelentenek üde színfoltot. 

A sétálók pedig padokon pihenhetnek meg, és élvezhetik a park által kínált kikapcsolódást. Az egri lemez és lakatgyár emlékét oszlop őrzi

forrás: eger.hu, wikipedia.org

Megjegyzés küldése

 
Top