0

A Tisza-tó egy igazi természeti kincs Magyarországon, ráadásul az aktív pihenést kedvelők fellegvára. Csónakázás a Tisza-tavi madárrezervátumban, kerékpártúra a tó körül, netán izgalmas ártéri tanösvények érdekelnek? 

Mindre találtok példát: íme, a legérdekesebb Tisza-tavi helyek és programok, valamint családbarát szállások közül is válogathattok. Tartsatok velünk egy igazi vízi paradicsomba!

Ezer élménnyel vár a Tisza-tó: Kihagyhatatlan helyek és szállások az egész családnak

Kihagyhatatlan helyek: irány a Tisza-tó környéke!

Szórakoztató ismeretterjesztés: Tisza-tavi Ökocentrum

Észrevettétek már, hogy a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum központi épülete egy felszálló madarat formál? Ha még nem, győződjetek meg róla élőben! A Tisza-tó látnivalói közül az Ökocentrum az alap, mert itt abszolút mindent megtudhattok a tó élővilágáról. Sőt, itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere is. 

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A látogatóközpontban minden van: őshonos magyar halak, kétéltűek, 3Ds mozi, kilátótorony, játszószoba, rovarbemutató, és szabadidőpark hóddal, rókával, ékszerteknőssel, muflonnal. A gyerekek is imádni fogják, mert interaktívan szemléltetik a hely érdekességeit.

A kicsik kedvence: Tisza-tavi miniZOO, Sarud

Ha a gyerkőcök mániája az állatkert és az állatsimogatás, ne aggódjatok, a tó mellett is kialakítottak egy mini, családbarát állatparkot. Az állatokkal való ismerkedés mellett a park szolgáltatásai közt szerepel még a csónakos vízi- és kerékpártúra szervezése is, de kézműves foglalkozásokkal is segítenek lekötni a gyerekek fölös energiáit. 

Tisza-tavi miniZOO

Tekerjétek körbe az egész tavat! 

Nem csak a Balatont lehet ám körbebiciklizni! Tavaly végre átadták a Tisza-tó kerékpárút utolsó szakaszát Tiszafüred és Poroszló között. A fejlesztés részeként megépült a Tisza-tavi kerékpáros híd is, ami dizájnosan illeszkedik a természeti környezetbe. Kétféle útvonal közül választhattok: a Kiskör 70 km hosszú, míg a Nagykör 95 km hosszú. Az egész családnak érdemes két kerékre pattanni, mert most már biztonságos úton, csodás tájkép mellett bringázhattok!

Tisza-tavi tanösvények, amik mellett nem lehet elmenni:

Pákász tanösvény, Tiszaörvény 

Tudjátok, kik voltak a pákászok? Ha nem, nem fogjuk elspoilerezni: ezen a tanösvényen alaposan megismerhetitek e különös emberek történetét és életstílusát. A Szabics-kikötőből induló tanösvény 1 km hosszú, így kisgyerekkel is bírható, kellemes 1-2 órás séta lesz. 12 állomás tagolja az ösvényt, vízen és szárazföldön kanyarog, miközben igazi kalandokat élhettek át. Például kipróbálhatjátok a lápon járást, a nádsíp készítést, vagy akár célba is dobhattok sárgolyóval. 

Tipp: A változatos terepviszonyokra tekintettel, a kisebb gyerekeknek érdemes saját gumicsizmát is vinni. Nem csak kényelmesebb, de felhőtlenebb lehet így a felfedezés.

Tiszaörvényi Pákász Tanösvény

Tiszavirág Ártéri Sétaút, Tiszaörvény 

Szoktuk mondani, hogy valami „tiszavirág életű”, azaz rövid ideig tart, és ilyenkor sokan egy növényre gondolnak. Holott a tiszavirág valójában egy kérészfaj, azaz egy szárnyas rovar. Ennek a fejlődési szakaszaival, a tó élővilágával, és olyan rég elfeledett mesterségekkel ismerkedhettek meg a tanösvényen, mint a gyékényfonás. Az Ártéri Sétautat vízi úton a Szabics-kikötőből, csónakkal lehet elérni. 2 km hosszú és 10 állomásból áll, így ez is egy pár órás, kényelmes kirándulást nyújt az egész családnak.

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Nincs Tisza-tó csónakázás nélkül: Izgalmas csónaktúrák, ahol testközelből láthatjátok a vízi paradicsomot

Csónakkal a Tisza-tavi madárrezervátumba

Ezen a városi kikötő által szervezett, pár órás túrán megnyílik előttetek a vízi világ szépsége! A fák ágain énekesmadarak kísérnek, a vízben kiszúrhattok egy-egy vidrát, és olyan különleges madárfajokat figyelhettek meg a csónakból, mint a fekete gólya, a törpegém, a jégmadár, vagy a kárókatona. Ugyanis a Tiszavalki-öbölben terül el Közép-Európa legnagyobb madárvonulási központja. Páratlan élmény lesz!

Blog.szallas.hu
bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://blog.szallas.hu/tisza-tavi-elmenyek-szallasok/

Megjegyzés küldése

 
Top