0

Gyalog, két keréken és kisvasúttal is bejárható az erdő, a kulturális örökség iránt érdeklődők Egerben és Miskolcon fontos történelmi emlékek nyomába eredhetnek,

Mezőkövesden pedig akár a matyók tradicionális viseletébe is beöltözhetnek. Aki pusztán csak lazítani szeretne, az itt különleges helyszíneken teheti meg, törökfürdőben és barlangokban csobbanhat, vagy éppen több száz éves borospincékben kóstolgathatja a hegy borait.

Unikális fürdőélmények

Mindegy, hogy melyik évszakban látogatunk el a Bükk térségébe, feltétlenül érdemes beiktatni valamelyik helyi fürdőt a programunkba. Nyáron a strandokon, egész évben pedig a gyógy- és élményfürdőkben lazíthat és gyógyulhat valamennyi korosztály.

Miskolctapolca Európában egyedülálló barlangja a természet fedett uszodája, ahol nem csak a hegy mélyéről fakadó, kellemes hőmérsékletű termálvízben fürdőzhetnek a látogatók, de a szennyeződésektől mentes barlangi levegőnek is gyógyító hatása van. Egerben kihagyhatatlan az ötszáz éves Török Fürdő, ahol a ragyogó aranykupolás medencetér mellett a tradicionális hamam is segíti az autentikus törökfürdő-élmények megtapasztalását. A mezőkövesdi Zsóry-fürdő termálvize több mint 80 éve sokak kedvence, és immár fedett élményfürdővel is kényezteti látogatóit.


Az újabb, modern vizes létesítmények közül a kontinensen páratlan sódombjáról híres egerszalóki fürdőt és a Demjéni Termálvölgyet érdemes felkeresni gyógy- és wellness-szolgáltatásaik miatt. Aki inkább a kisebb, családias hangulatú helyszíneket kedveli, jól fogja érezni magát a feltörekvő Bogács fürdőjében.


Túrák hegyen-völgyön át, kisvasúttal és a föld alatt

A Bükk változatos tájai aktív kikapcsolódásra hívnak minden korosztályt: erdei tanösvényei és túraútvonalai nemcsak tavasztól őszig, de a téli időszakban is tartogatnak élményeket az idelátogatóknak. A terep változatossága kedvez a hegyi kerékpározásnak, a térség ennek köszönhetően több jelentős bringás verseny házigazdája. A csodaszép Szalajka-völgy, Felsőtárkány és Lillafüred környéke erdei kisvasúttal is felfedezhető, a Lillafüreden a közelmúltban elkészült libegő, erdei rollerpálya, sport- és kalandpark pedig további lehetőségeket kínál azoknak, akik az aktív pihenés hívei.


Érdemes felfedezni a felszín alatti világ csodáit is, Lillafüreden mindjárt két barlang közül is választhatunk: a mésztufában kialakult Anna-barlanghoz hasonlatos mindössze hat létezik a világon, míg a Szent István-barlang cseppkőképződményeivel nyűgözi le a látogatót. A Szeleta-barlangot és az Istállós-kői-barlangot már az ősember is lakta, utóbbihoz közel ezer méter magasságba kell felkapaszkodnia annak, aki látni szeretné. A barlangok egy részében izgalmas overallos túrákat is kínál a Bükki Nemzeti Park, ezeken kiépített villanyvilágítás és járda nélkül „küzdhetik” végig magukat az extrémebb kalandok kedvelői.

Borkóstolás történelmi pincékben

A térség kiváló borokkal és ízes étkekkel gondoskodik vendégei jóltartásáról. A történelmi borvidék legjobb pincéit Eger, Egerszalók, Noszvaj, Szomolya és Ostoros környékén találjuk. A hagyományos Egri bikavérhez az elmúlt években méltó fehér párként felzárkózott már az Egri csillag is, így korántsem egyértelmű többé, hogy Egerben járva csak vörösbort érdemes kóstolni. A közel kétszáz pincét számláló Szépasszony-völgy neve fogalom, itt mindig sok a turista, ha kevésbé zajos, autentikus helyszínt keresnek a kóstoláshoz, válasszák a kőlyuki, a verőszalai és a Kőporos pincesort, vagy a rendezvényeivel rendre piknikhangulatot teremtő Losoncy-völgyi borkatlant. Bogácson járva ne hagyják ki a tufába vájt pincesort, Miskolcon pedig feltétlenül tegyenek egy sétát a belváros fölé magasodó Avas-hegyen, amelynek oldalában több mint 900, nem ritkán 300-400 éves pince együttese nyújt romantikus látványt.

A bor mellé jól csúszik a gyors folyású, tiszta hegyi patakokban otthonos, jó ízű pisztráng, amely a Bükkben számtalan vendéglátóhelyen kapható füstölve vagy sütve, de az erdőkben fellelhető számtalan fajta gomba is gyakran visszaköszön a tányérról. A kulináris élmények a környéken működő neves sajtmanufaktúrák termékeivel koronázhatóak meg, Miskolcra látogatva pedig kóstolják meg a feltörekvő kézműves söröket.

Törökverő hősök és lovagi hétpróba

Élménydús családi program a térség megújuló várainak felfedezése. Az egri várban és kazamatáiban a végvári vitézek életével és a törökverő hősök mindennapjaival ismerkedhetünk meg, a királynék váraként jegyzett diósgyőriben pedig egyes hétvégeken akár lovagi hétpróbán is kipróbálhatják ügyességüket kicsik és nagyok. Akit inkább a népművészet vonz, az látogasson el Mezőkövesd Hadas városrészébe, ahol eredeti matyó parasztportákon tekinthet be e különleges népcsoport életmódjába, kultúrájába, és még a viseletüket is magára öltheti egy garantáltan egyedi szelfi kedvéért.

Az egyházi örökség iránt érdeklődők is több unikális látnivalót találnak a térségben. Eger barokk belvárosában sétálgatva hazánk második legnagyobb bazilikája mellett érdemes betérni a közelmúltban felújított Érseki Palota látogatóközpontjába, izgalmas vezetett túrán bejárható a hajdani érseki pincelabirintus is, és megcsodálhatják az Oszmán Birodalom legészakibb emlékének számító minaret égbe szökő tornyát. Miskolc görögkeleti ortodox templomának ékessége Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza.


Fesztiválok egész évben

A Miskolc–Eger–Mezőkövesd alkotta háromszög zenei, kulturális és kulináris eseményeknek sincs híján. A miskolci kocsonyában remegő béka történetére februárban a nagyszabású kocsonyafarsanggal emlékeznek a városban, az avasi pincesoron júniusban fröccsfesztivállal lazíthatunk. Miskolcnak nemzetközi filmfesztiválja (CineFest) és operafesztiválja (Bartók Plusz) is van, mely utóbbi zenei csemegéket, klasszikus és modern zenés színházi élményt egyaránt kínál a nyár első hónapjában. Mezőkövesden a Matyó Húsvét a helyi népszokások és a néptánc mellett a szellemi világörökség részeként számon tartott matyó népművészet ünnepe is.

Eger a hagyományos borfajtája előtt tiszteleg júniusban a bikavérünneppel, de az 1552-es dicső ostromot minden év augusztusában újrajátszó Végvári Vígasságok történelmi fesztivál is rendre tömegeket vonz a városba.

forrás: hellomagyarorszag.hu

Megjegyzés küldése

 
Top