0

A Bükk nagy klasszikusa ez a Három-kőn át Tar-kőre, a hegység legmagasabb természetes kilátópontjára vezető túra. Egész évben sok kiránduló keresi fel a remek kilátópontot, ahogy az Országos Kéktúra útvonala is érinti - nem véletlenül. 

A Tar-kőről végig belátjuk a fennsík déli leszakadását, a Déli-Bükk völgyeinek és csúcsainak nagy részét, Egert és a Mátrát, de még a tokaji Nagy-hegy is kivehető jó időben. 

Kitérőt tehetünk a száz éve érintetlen Őserdőhöz, a bükki rengeteg szívéhez, majd visszafelé a Török úton egy különleges lejtőpihenőn, a leszakadó fennsíkperem hosszanti, vízszintes párkányán oldalazunk az idilli, öreg erdőben. Az útvonal látványban és hangulatban a legszebb bükki túrák egyike.
Túránkkal egy különösen összetett, hazánkban egyedi megjelenésű vidékét járjuk be a Bükk hegységnek. A „kövek vonulataként" emlegetett sziklaormok láncolata, a Bükk-fennsík természetes védőbástyái különleges tájképi jelleggel, növénytársulásokkal gazdagítják hazánk kevés, természetesnek megmaradt hegyvidéki területét.
A sziklabástyákat triász korabeli, 220 millió éves mészkő építi fel, mely még a hegységgé formálódás előtt hatalmas hullámként felgyűrődött a fennsík sziklatömbjének peremén. A kőhullámok tajtékos taraja ellenálló, tömött zátonymészkő - ezt a hullámfrontot láthatjuk végig a fennsík déli peremén az erdőből fehéren kivillanni. Magasan a környezete felé emelt helyzetükből adódik, hogy a „kövek” a legjobb és legimpozánsabb természetes kilátópontjai a hegységnek, közülük kettőt, a legnagyobb réttel szegélyezettet és a legmagasabbat látogatjuk meg túránk során.


A sziklabástyák védővonala mögött, a Tar-kő, a Sima-kő és a Vörös-kő-bérc közötti zugban rejtőzik az Őserdő, hazánk egyik leginkább érintetlennek megmaradt magashegységi bükköse. 

A területet a szilvásváradi erdész szorgalmazására erdőrezervátummá nyilvánították, így több mint egy évszázada beavatkozás nélkül képviseli az eredeti, fennsíki bükkösök életközösségét. Közel 150 gombafaj, rengeteg védett rovar és odúlakó madár otthona ez az öreg fákkal vegyes, folyton megújuló erdő, melyet túránk kanyarulatában érinthetünk.

Szerző Német-Bucsi Attila

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: TERMÉSZETJÁTÓ

Megjegyzés küldése

 
Top