0

Egerben télen a két fürdő mellett két jégpálya, számos különleges múzeum, vásár várja a turistákat. A kihagyhatatlan történelmi emlékek és a borospincék pedig ilyenkor is jó programot jelentenek.

Különleges fürdőélmény 

A vidéki Magyarország egyetlen török fürdője évszázados múltra tekint vissza Egerben. A török medence még 1610 és 1617 között a török hódoltság alatti időben épült, a többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá. 


A fürdőben nem csak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható. A fürdő jelenleg 6 medencével, magas színvonalú wellness- és gyógyászati szolgáltatásokkal várja az Egerbe látogató vendégeket. Különlegessége a kupola, amelynek belső felületét körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták. 

A török fürdőből közvetlen átjárás biztosított az egri termálfürdőbe, ahol télen is 5 nyitott medencében csobbanhatunk termál-, gyógy- és élménymedencében, valamint 50 méteres versenymedence vár az úszás kedvelőire, mely télen sátorral fedett. Emellett persze fedett medencékben is pihenhetünk egy kiadós kirándulást követően.

Törökös körpanoráma a belvárosban

Eger a 17. században néhány évtizeden keresztül a törökök egyik magyarországi központja volt. Ez alatt az idő alatt nemcsak fürdőt emeltek itt maguknak, hanem vallási épületeket is. Ezek közül az egri minaret maradt fenn épségben. Ez a 40 méter magas épület az Oszmán Birodalom legészakibb ma is álló európai emléke. Télen is érdemes lehet megmászni a 97 lépcsőfokot, mert felérve az egész városra nyílik csodálatos körpanoráma.


1552-ben Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt az egri vár védői visszaverték az Oszmán Birodalom hatalmas seregét. Az 1260 körül 180 méteres magasságban épült vár mai népszerűségét nem kis részben ennek a Gárdonyi Géza által feldolgozott hősi tettnek köszönheti. Ma már természetesen nem védelmi célokat szolgál, hanem az ország egyik leglátogatottabb turistacélpontja, ahol többféle látnivalót is találunk.

A Dobó István Múzeumban bebarangolhatjuk az egri kazamatákat, megismerkedhetünk a korabeli ruhákkal és fegyverekkel, valamint a börtönkiállítással is. A várfal egy részét télen is bejárhatjuk, és ha jól időzítjük a látogatásunkat, akkor pont ott lehetünk, amikor pontban 15.52-kor (tizenöt óra ötvenkettő perckor) elsütik az ágyúkat. Semmiképp ne hagyjuk ki a vár északnyugati részén álló püspöki palotát, a főesperes gótikus tárházát és a képtárat.

Beatles, varázstorony és bazilika

Az egri bazilika Magyarország második legnagyobb vallási épülete. Hossza 93 méter, szélessége 53 méter, a tornyok magassága 54 méter, a kupola átmérője 18 méter. Ha Európa egyik legszebb barokk templomára vagyunk kíváncsiak, a Minorita-templomhoz sétáljunk el.


Eger azonban nem csak hagyományos, hanem egészen egyedi múzeumokkal is várja a turistákat. A Kopcsik Marcipánia Magyarország legédesebb kiállítása, hiszen közel 150 cukormasszából készült tárgyat tekinthetünk meg itt. A fő attrakciója a múzeum végében található barokk szoba, melyben a padlótól a tapétán és függönyön át a kályháig minden cukorból készült. 

A Tűzoltó Múzeum izgalmas, interaktív formában mutatja be a tűzoltó történelem értékeit és a jelenkor technikai vívmányait. A Varázstoronyban megismerkedhetünk a Nap-rendszerrel, felfedezhetjük a csillagásztornyot, de a Bermuda-háromszög rejtélyét is megfejthetjük, sőt még Eger legszebb panorámája is szemünk elé tárulhat. A Beatles-kiállításon pedig 2000 emléket láthatunk, köztük DVD-felvételeket, hanganyagokat, könyveket, fotókat, ruhadarabokat, dedikálásokat.

A borozás télen sem maradhat el

A borkóstolás első számú helye a Szépasszony-völgy, mely a belvárostól 10–15 percnyi sétára található. Az ország egyik leghíresebb borospincesorán több mint 200 vendéglátóegység található, ezek közül néhány télen is várja a borozni vágyókat, februárban pedig itt Efarsangi forgatagon is részt vehetünk.

az összeállítás eredeti helye, forrás:

Megjegyzés küldése

 
Top