0

A bevitt kalóriák elégetésének kevés élvezetesebb módja van, mint a behavazott, csendes erdőben felsétálni hazánk legmagasabb csúcsára, és gyönyörködni a vakítóan fehér panorámában. 

Két kilátót, egy bájos tavacskát, számtalan forrást, egy várromot, egy barlangot és Magyarország legmagasabb csúcsát is érintjük ezen a hazai viszonylatban tekintélyes szintkülönbséget magába foglaló, de pár óra alatt télen is kényelmesen teljesíthető izgalmas túrán.

A kiindulási pontunk, a Sás-tó, hivatalosan az ország legmagasabban lévő tavának számít, 508 méteren fekszik. A mellette álló, eredetileg fúrótoronynak készült, jellegzetes külsejű kilátó tetejéről megcsodálhatjuk a Mátra hegykoszorúját, sőt tiszta időben a Budai-hegységig is elláthatunk. 

A közeli Rákóczi-forrásnál ihatunk a környék egyik legegészségesebbnek tartott vizéből, röviddel később pedig egy régi búcsújáró hely, a Máriácska is utunkba esik, ahol eltölthetünk pár csendes percet meditációval.

Aki ezt a túrát választja, annak fel kell készülnie a kiadós kapaszkodásra, hiszen mégiscsak az 1014 méter magas Kékestető a cél. 

Az erőfeszítés azonban nem hiábavaló: a táj változatos, és a túra lefelé, Mátraháza alatt, a Remete-bérc és a Farkas-kő közötti völgyben kellemes sétává szelídül. Ide hajlamos beszorulni a hideg, ezért hiába nem járunk magasan, télen némi szerencsével akkor is fehér köpenyt viselő fák alatt bandukolhatunk, ha máshol már elolvadt a hó.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: TERMÉSZETJÁRÓ

Megjegyzés küldése

 
Top