0
Nincs szilveszter kocsonya nélkül! Vannak azok az ételek, amiket évközben csak ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen étel például a kocsonya, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.
(Fotó: Főmenü)

Elkészítés:

A csülköket és a körmöket, más sertésrészeket megtisztítjuk. Az esetleges szőrmaradványokat leperzseljük, késsel megkaparjuk, langyos vízzel megmossuk. Nagy méretű fazékba tesszük, és bőségesen felöntjük vízzel. Ha felforrt, sózzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, félbevágott fej fokhagymát, fűszereket, serpenyőben odakapatott vöröshagymát. 6-8 órát lassan főzzük, legyen intenzív íze, főzés során pedig gyakran habozzuk, hogy tisztuljon a lé, az utolsó egy órában a lé sós íze is legyen végleges.

Akkor készült el, ha ránézésre is remegősen puha minden húscupákrész, a lé pedig kristálytiszta, aranylóan sárga, szinte inkább aranybarna. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk pihenni a kocsonyát, egy órát. Leszűrjük a lét, hideg vízzel teli csöpögtető tálcába tehetjük.

A csülkökből-körmökből minden csontot, porcot kiszedünk, csak a bőrt és húst hagyjuk meg. Mély porcelántányérokba rendezgetünk minden cupák- és húsrészt. Majd ha lehűlt a lé, de még éppen nem dermedt meg, egy konyharuhán átcsurgatjuk, és elosztjuk a tányérokba. Ha elég hideg van kint, az ablakban, ha nincs, a hűtőben dermesztjük meg a kocsonyát.

Másnap fogyasztjuk friss kovászolt kenyérrel, ecetes tormával, finomra vágott salottával, borssal, paprikaolajjal.

Ecetes torma:

A friss tormát nyersen lereszeljük. Közben felforraljuk a cukros, ecetes vizet. A forrásban lévő ecetes lével leforrázzuk a tormát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzávalók:

  • sertés hátsó csülök: 1 db, kb. 1–1,2 kg-os
  • sertés füstölt első csülök: 1 db, kb. 0.5–0.8 kg-os
  • sertésköröm: 4 db
  • sertés csontos farok: 2 db
  • sertésfül: 1 db
  • vöröshagyma: 2 fej
  • fokhagyma: 1 fej
  • egész bors: 20-30 szem
  • sárgarépa: 1\2 db
  • petrezselyemgyökér: 1\2 db
  • víz
  • frissen őrölt bors
  • Rubin paprikaolaj
  • salottahagyma, finomra vágva: 1 fej

Ecetes torma:

  • torma, friss: 2 db
  • ecet: 10%-os 1 dl
  • víz: 2 dl
  • cukor: 50 g

Duna Televízió közkedvelt gasztroműsora, a Főmenü szombatonként 17 órától a Duna Televízión látható.

Jó étvágyat és boldog új évet kívánunk!

forrás: hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top