Elkészítés:
A csülköket és a körmöket, más sertésrészeket megtisztítjuk. Az esetleges szőrmaradványokat leperzseljük, késsel megkaparjuk, langyos vízzel megmossuk. Nagy méretű fazékba tesszük, és bőségesen felöntjük vízzel. Ha felforrt, sózzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, félbevágott fej fokhagymát, fűszereket, serpenyőben odakapatott vöröshagymát. 6-8 órát lassan főzzük, legyen intenzív íze, főzés során pedig gyakran habozzuk, hogy tisztuljon a lé, az utolsó egy órában a lé sós íze is legyen végleges.
Akkor készült el, ha ránézésre is remegősen puha minden húscupákrész, a lé pedig kristálytiszta, aranylóan sárga, szinte inkább aranybarna. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk pihenni a kocsonyát, egy órát. Leszűrjük a lét, hideg vízzel teli csöpögtető tálcába tehetjük.
A csülkökből-körmökből minden csontot, porcot kiszedünk, csak a bőrt és húst hagyjuk meg. Mély porcelántányérokba rendezgetünk minden cupák- és húsrészt. Majd ha lehűlt a lé, de még éppen nem dermedt meg, egy konyharuhán átcsurgatjuk, és elosztjuk a tányérokba. Ha elég hideg van kint, az ablakban, ha nincs, a hűtőben dermesztjük meg a kocsonyát.
Másnap fogyasztjuk friss kovászolt kenyérrel, ecetes tormával, finomra vágott salottával, borssal, paprikaolajjal.
Ecetes torma:
A friss tormát nyersen lereszeljük. Közben felforraljuk a cukros, ecetes vizet. A forrásban lévő ecetes lével leforrázzuk a tormát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzávalók:
- sertés hátsó csülök: 1 db, kb. 1–1,2 kg-os
- sertés füstölt első csülök: 1 db, kb. 0.5–0.8 kg-os
- sertésköröm: 4 db
- sertés csontos farok: 2 db
- sertésfül: 1 db
- vöröshagyma: 2 fej
- fokhagyma: 1 fej
- egész bors: 20-30 szem
- sárgarépa: 1\2 db
- petrezselyemgyökér: 1\2 db
- víz
- só
- frissen őrölt bors
- Rubin paprikaolaj
- salottahagyma, finomra vágva: 1 fej
Ecetes torma:
- torma, friss: 2 db
- ecet: 10%-os 1 dl
- víz: 2 dl
- cukor: 50 g
A Duna Televízió közkedvelt gasztroműsora, a Főmenü szombatonként 17 órától a Duna Televízión látható.
Jó étvágyat és boldog új évet kívánunk!
forrás: hirado.hu
Megjegyzés küldése