0

Az egykori Dohánygyár előtt haladó széles utcát korábban Somogyi Béla utcának hívták. 

Somogyi Béla (1868-1920) szociáldemokrata tanítót, újságírót, a Népszava szerkesztőjét és társát, Bacsó Bélát 1920. február 17-én gyilkolták meg az Ostenburg-különítmény katonái. Régebben Dohánygyári útnak, Werbőczy útnak, illetve Vásártérnek nevezték. Mai nevét az utcában található bírósági épületről kapta.

Látnivalók

A mai Agria Park, a bírósági épület, a börtön és Barkóczy út felé eső iskolaépület területén a 18. században egy vízmosásoktól szabdalt szabadon álló, a püspökség tulajdonába tartozó területet volt, amelyet Eszterházy Károly a városnak adományozott 1790-ben, hogy vásárokat tarthassanak itt. Az árkokat betemették, a talajt elegyengették, így az akár országos vásárok tartására is alkalmassá vált.

A 19. században aztán megindult az egykori Vásártér beépítése. Először a Dohánygyár épült fel a század utolsó éveiben, aztán a Törvényház, majd már az első világháború után az északabbra eső épületek.

TÖRVÉNYHÁZ és BARKÓCZY U. SAROK
Heves Megyei Bíróság
1871-ben Heves vármegyében a Törvényszék székhelye Eger, a járásbíróságok székhelye pedig Eger, Heves, Pétervására, Hatvan, Gyöngyös és Tiszafüred lett.

Az egri Törvényszék 1872. január 1-jén az államkincstártól bérbe vett Zábránczky-féle házban (a vármegyeház nyugati szomszédságában) kezdte meg működését. A törvényszéki épület 1878-ban az Oroszlán-vendéglő átalakításával jött létre. Az 1880-as évek közepén a telek Eger-patak felőli részén a város új épületet emelt a járásbíróság részére, hogy az összes hivatalos bírósági helyiség együtt legyen. A bírósági szervezet fejlődésének szükségszerű következménye volt azonban egy új igazságügyi palota építése.
1906-1908 között Wälder Gyula tervei alapján felépült az igazságügyi palota és a szomszédos börtön. Az új épületbe 1908. augusztus 1-én költözött be a bíróság. Az Eger belvárosában található, a székesegyház mögött elhelyezkedő neobarokk épület jól illeszkedik környezetébe. A bírósági épületet az 1964-65-ös években a kor igényeinek megfelelően felújították.

TÖRVÉNYHÁZ U. 2. sz.
Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
A börtön épülete a Királyi Törvényszéki Törvényház részeként 1906 és 1908 között épült Wälder Gyula tervei alapján. Alapító okirata szerint 1908-ban létesítették, a rabokat ebben az évben telepítették át a vármegyeháza udvarán lévő vármegyei börtönből.

AGRIA PARK HELYÉN
Dohánygyár (volt)
Az egri Dohánygyárban 1894-ben indult meg a termelés, akkor mintegy 100 asszonyt foglalkoztatott az üzem. Kezdetben a gyár a Klapka utcában volt, az egykori Vásártéren 1896-ra készült el az azóta lebontott modernebb dohánygyár. 1901-ben már 670 embernek adott kenyeret, elsősorban asszonyoknak. A gyári munkásoknak szervezett betegbiztosítás és fizetett szabadság járt, a gyárban bölcsőde és óvoda is működött. Komoly segítséget jelentett a gyár az egri lakosságnak, munkát adott olyan embereknek, akik szőlőművesként az 1880-as években kezdődő filoxéravészben tönkrementek.

Az Egri Dohánygyár 1992-ben külföldi tulajdonba került, 2006-ban az üzemet felszámolták, az épületeket lebontották, illetve a helyén kialakított Agria Park épületkomplexumába (általában jó ízléssel és a megőrzés becsülendő szándékával) beépítették. A gyár történetét részletesen és több korabeli illusztrációval a Dohánymúzeum honlapja mutatja be.

TÖRVÉNYHÁZ U. ÉS VÖRÖSMARTY U. SAROK
Evangélikus templom
Az evangélikus egyházközség temploma a 20. század közepén épült.

fotó: Vámossy Béla

forrás: beszeloutcanevek.ektf.hu

Megjegyzés küldése

 
Top