0

Bélapátfalva látképét a csipkésre bányászott Bél-kő uralja, de a monstrum mögötti erdőket és egy nagyszerű sziklakilátót is felfűz körtúránk. Sűrített ízelítő a Bükk-fennsík nyugati végéből.

Bélapátfalván járva hatalmas, nyesett tetejű, szabdalt bordájú sziklamonstrum vonzza tekintetünket: a Bél-kő elbányászott torzója. Megjelenése megosztó: a természet gátlástalan kihasználásának mementója és különleges tájképi érték egyben. Akárhogy is, élekkel sűrűn tagolt, drámai kőzettömege a sziklahavasok óriás csúcsai által sugárzott, kikezdhetetlen erőt idézi.

A Bél-kő lépcsősre faragott nyugati fala az apátság udvaráról
Fénykép: belapatfalvaiapatsag.hu

Túránk során testközelből ismerkedünk meg a bányászati múlttal, megtudjuk, hová tűnt 100 méter a hegyből, de meglátogatjuk a ciszterci kolostor légies épületét is. A Bél-kőre tanösvényen kapaszkodva végigtekintünk az Északi-középhegység hullámvidékén, és a Bükköt felépítő kőzetblokkok találkozási pontjában vizsgálhatjuk meg, miféle anyagok színesítik az ország talán legváltozatosabb hegyvidékét. 

Ezt követően zárt, hűs fennsíki erdőkben hágunk fel az Őr-kő mészkőormának tetejére. Innen végigkémlelünk a bükki tájon, majd völgyi úton ereszkedünk alá, amin ismét Bélapátfalva felé vesszük az irányt.

Széles völgyek, erdős dombhátak - a Heves-Borsodi-dombság látképe
Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A körtúra hosszánál és a benne foglalt szintemelkedésnél fogva gyakorlott, edzett túrázóknak ajánlott. Ugyanakkor igazán meredek kaptatók nincsenek benne, a szintkülönbség bármelyik irányban eloszlik. Az útvonalat a fantasztikus kilátások és mesés erdők, geológiai kuriózumok, valamint a fennsík e részének viszonylagos háborítatlansága teszik emlékezetessé.

A szerző tippje
  • Bélapátfalván szánjunk időt a ciszterci kolostor meglátogatására!
  • A túra végén a Gyári-tó mellett, a Szomjas Csuka vendéglőnél érdemes megállót tartani.
  • Vízvételi lehetőség nincs a túrán, csak Bélapátfalva szélén találunk egy foglalt forrást. Ezért - főként nyári hőségben - nagy mennyiségű utánpótlást vigyünk magunkkal!
  • Mivel a túra jelentős része aszfalton vezet, érdemes könnyedebb túracipőben vagy váltócipővel elindulni, hiszen a hosszas aszfalttaposás megfájdíthatja a talpakat.

Az összeállítás, forrás eredeti helye: 

Megjegyzés küldése

 
Top