0

Bár Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó a kiskörei erőmű duzzasztógátjának köszönheti létét, mégis gyönyörű és természetes a környék vadvízi világa. 

A 127 négyzetkilométeres vízfelületet számtalan erdős sziget, holtág, csatorna és nádas teszi változatossá, otthont kínálva védett madarak és emlősök sokaságának. A tavat szegélyező gyönyörű galériaerdők védett természeti értéket képeznek, a fürdeni vágyók számára pedig a szabadstrandok kínálnak nyáron népszerű pihenőhelyeket. A Hortobágyi Nemzeti Park védelmét élvező Tisza-tó is az UNESCO-világörökség része.

A tó körül évről évre fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, így egyre nagyobb élményt jelent a körbebiciklizése. A 2020-ban átadott kerékpárútszakasz és kerékpáros híd megépítése óta ez a kör Magyarország talán legjobb és legbiztonságosabb kerékpárútja, ahol a sík terepnek köszönhetően a kezdő bringások is jól érzik magukat.


Mielőtt Poroszlóról elstartoltok, érdemes benéznetek a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát nézhetitek meg. Itt őshonos halfajokat figyelhettek meg testközelből a 730 000 liter össztérfogatú akváriumrendszerben. Lenyűgöző, ahogy a hatalmas tokhalak és vizák átsiklanak a fejünk felett, miközben az üvegalagútban sétálunk – semmiképp se hagyjátok ki ezt az élményt! 

Az Ökocentrum-látogatást kiegészíthetitek az 1500 méter hosszú vízi sétány felfedezésével is, sőt, akár GPS-es útvonalakkal ellátott motorcsónakot is bérelhettek, hogy szabadon járhassátok be a tavat.


Az Ökocentrum tőszomszédságában máris a Tisza-tó körüli kerékpárúton találjátok magatokat – a 2020-ban átadott új bringás hidak egyikéről biztosan felismeritek majd. A 6,5 kilométer hosszú hídrendszeren önmagában élmény végigtekerni, több helyen is nézelődő, fotózópontokat alakítottak ki a tervezők, így kényelmesen meg tudtok állni, ha valami érdekeset láttok.

Az utolsó öblítőcsatorna hídján áttekerve, Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum előtt kanyarodik jobbra a kerékpárút. Ez a látványos helyszín ideális alternatíva lehet kiindulópontnak azoknak, akik autóval érkeznek, és helyben szeretnének kerékpárt bérelni. Ráadásként az épület biciklis kilátópontként is funkcionál.

Megjegyzés küldése

 
Top