0

Két év kényszerpihenő után ismét megrendezik júliusban a hortobágyi lovasnapokat: a háromnapos rendezvényen hatszáz lovas – mintegy ezer lóval – versenyez majd a pusztán.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője felidézte, hogy 2019-ben 22 ezer látogatója volt a lovasnapoknak, két év kényszerszünet után hasonló érdeklődésre számítanak.

A szakember szerint a lovasnapok a Hortobágy egyik legfontosabb rendezvénye, amelyen mindenki megismerkedhet a térségre jellemző pásztorkultúra múltjával és jelenével, a mátai ménesben folyó munkával, valamint a páratlan fogatgyűjteménnyel.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte azt a szoros kötődést, amely Debrecen és Hortobágy kapcsolatát évszázadokon át jellemezte, amikor még Debrecen birtoka volt a puszta.
A megyeszékhely ma is fontos turisztikai értékként tekint Hortobágyra, ezért is vesz rész a lovasnapok megrendezésében
– tette hozzá.

Az idei lovasnapokon egyebek mellett díjugrató- és fogathajtó versenyek lesznek, megrendezik az országos csikósbajnokságot és a Hortobágyi vágta nevet viselő selejtező futamot, amelynek a győztesei részt vehetnek az őszi Nemzeti Vágtán.

A lovasprogramok mellett négyszáz táncos szórakoztatja majd a vendégeket, a gyerekeket kézműves programokkal várják, és nem lesz hiány a bográcsokban rotyogó hagyományos pusztai eledelekből sem – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A címlapfotó illusztráció.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top