0

A Tisza-tó, bár mesterséges képződmény, az egyik legnagyobb természetközeli élőhellyé változott az elmúlt évtizedekben: vízimadarak, számtalan halfaj, gazdag növényzet és rovarvilág várja itt a természet szépségeire fogékony látogatókat. 

A környék minden segítséget megad a tanulmányozáshoz: tanösvények, megfigyelőpontok, sőt Európa legnagyobb édesvízi akváriuma mind-mind a szabadidős ismeretszerzés céljait szolgálja.  Emellett persze a Tisza-tó környéke klasszikus üdülőhely is, vízi sportokkal, strandolási lehetőséggel és minőségi gasztronómiai felhozatallal. A kerékpárosok legnagyobb örömére a tó pár éve teljesen körbetekerhető.

Az Európai Bizottság 2010-ben ezt a térséget „Kiváló Európai Desztinációnak" nyilvánította, és „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" címet adományozta a Tisza-tónak.

A Tisza-tónál a kikapcsolódás is legalább annyira változatos, mint maga a táj. A természetjáráson kívül a nyugodt strandolástól a vízisportok kipróbálásáig számtalan lehetőség kínálkozik:


A part mentén hat szabad vízi strandon, valamint Tiszafüreden termálfürdőkben pihenhetünk, míg Abádszalók térségében extrém vízi sportolás, pezsgő éjszakai élet és szórakozóhelyek várják a látogatókat.

A különböző mélységű vizeket őshonos halfajták lakják, a horgászat pedig a szabályok betartása mellett engedélyezett. A Tisza-tavi horgászrendet itt tekintheti meg

A tó páratlan vadvízi világot rejt, kalandos utazásra csábítva a természetjárókat, minden évszakban más és más szabadidős lehetőséget kínálva. Egész évben válogathatunk az útvonalak között, és bejárhatjuk a vidéket gyalog, kerékpárral, lóháton, vagy csónakba szállva.

A Tisza-tó területe három fő részre osztható fel:

TISZA-TAVI MADÁRREZERVÁTUM
A madarak európai vonulásának fontos pihenőhelye. Védett terület, amely vezető kíséretében látogatható.

ARANYOSI-KANYAR, SARUDI-MEDENCE, KIS-TISZA
A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat segítségével megszervezhető a kirándulás, valamint csónakok és kerékpárok bérelhetők. Út közben barátságos kikötők, vendégházak és panziók várják az érkezőket.

A tó kisebb szigetein csónakkal megközelíthető madár-megfigyelőhelyeket alakítottak ki, a fészkelőhelyek közelében, így a vízitúrák alatt alkalom nyílik a madárvilág tanulmányozására.

SARUDI-MEDENCE, ABÁDSZALÓKI-ÖBÖL, TISZAFÜREDI-MEDENCE
Nem védett terület, a vízi sportok birodalma. Egész Európában ez az egyetlen természetes tavon kijelölt terület, ahol motoros vízi sportok űzhetők.

Forrás és fotók: Csodás Magyarország

Megjegyzés küldése

 
Top