0

A Galyatető Turistacentrum létesítményeinek részeként 2015-ben rekonstruált Galya-kilátót a kortárs magyar építészet két kiválósága, Kovács Csaba vezető építész és Vass-Eysen Áron építész tervezte. 

Alkotásuk többek között a Média Építészeti Díja közönségdíját, a nemzetközi Architizer A+ Awards közönségdíját, valamint az American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát is elnyerte.

Hazánk legmagasabban álló, a Péter hegyesén található kilátója a Galyatető Turistacentrum épületétől kiépített lépcsőn közelíthető meg. A látogatás beléptetőkapun keresztül lehetséges, egy 200 forintos pénzérme bedobásával. A turistacentrumtól 200 méterre fekvő, 30 méter magas kilátó csúcsára – két különálló lépcsősoron – 162 lépcsőfok vezet fel. A tetőteraszról 360 fokos körpanorámában lehet gyönyörködni. A csaknem 1000 méteres magasságból ámulatba ejtő a látvány, madártávlatból a Mátra, a Bükk és a Tátra hegyvonulataira tekinthetünk.

A kilátó épületében hangulatos, széltől és esőtől védett bivakhelyiségek találhatók, amelyek a kilátótorony felső három emeletén – szintenként öt fő részére – biztosítanak éjszakai menedéket vadregényes környezetben. Modern köntösben, wifivel és áramvételi lehetőséggel, a közelben zuhanyzókkal, a turistacentrum szomszédságában.

A kilátó építészeti alkotásként túlmutat a régi kilátószint megemelésén, illetve a korábban élvezhető látvány visszanyerésén, hiszen az alkalmazott funkcionális ötletek és a biztonságot szolgáló megoldások a tervezőknek köszönhetően olyan elemekként öltenek testet, amelyek a felhasznált anyagok textúrái és strukturális különbözőségei révén mozgalmasságot, sokszínűséget teremtenek. A bivakfülék színes ablakszemei látványos fényjátékot hoznak létre a napszakok és a külső fényviszonyok változásait tükrözve.

A Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót létrehozó és működtető szakemberek munkájában, a természetszeretet, a fenntarthatóság és a természettudatosság, központi értékek. Ezért, kedves látogató, téged is arra kérünk, ha nálunk jársz, óvd meg ezt a kivételes tájat és ezeket a különleges épületeket!

Címlapfotó: Gulyás Attila

Bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: 

Megjegyzés küldése

 
Top