0

A sorozat első eseménye egy nemzetközi fogathajtó verseny, amelynek csütörtöktől vasárnapig ad otthont a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. A seregszemlén 12 nemzet 86 fogattal és 260 lóval vesz részt.
    
Ez egy "gigantikus szám" - fogalmazott, megjegyezve: 2024-ben négyesfogathajtó-világbajnokságot rendeznek ugyanitt, ezért aki azon szeretne jól szerepelni, az most eljön és él a tapasztalatszerzés lehetőségével.
    
Rámutatott: ahhoz, hogy Magyarország negyven év után újra fogathajtó-világbajnokságot rendezhessen, kellett egy nagyszabású infrastrukturális beruházás. A néhány éve közel 7 milliárd forintból megvalósult szilvásváradi lovasközpont a Kincsem Nemzeti Lovasprogram kiemelt fejlesztése - tette hozzá. A második világháború kezdete óta nem részesült olyan támogatásban hazánkban a lovas ágazat, mint az elmúlt bő egy évtizedben - hangsúlyozta a miniszteri biztos, aki szerint azonban ez a támogatás teljesen megérdemelt, mert a lovas kultúra a magyarság össznemzeti kultúrájának meghatározó része.
    

Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója (b2) beszél, mellette Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), Dallos Gyula, az Agrárminisztérium Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa (j2) és Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas versenysorozat sajtótájékoztatóján Szilvásváradon 2022. július 13-án. Idén újra megrendezik a három lovas szakágat összefogó Masters nemzetközi versenysorozatot Szilvásváradon. A sorozat első eseménye egy nemzetközi fogathajtó verseny lesz, amelynek július 14-től július 17-ig ad otthont a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. A seregszemlén 12 nemzet 86 fogattal és 260 lóval vesz részt. 

Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója a tavaly útjára indított Masters versenysorozat részleteit ismertetve elmondta, az három lovassport szakágat: a díjlovaglást, díjugratást és a fogathajtást összefogó nemzetközi seregszemle. Első eleme csütörtöktől vasárnapig a fogathajtók megmérettetése lesz, ahol világbajnokok és a világ élvonalához tartozó indulók sora áll rajthoz. Köztük a királykategóriaként számon tartott négyesfogatok versenyében itt kezdi meg a szezont Lázár Zoltán is - közölte.
    

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere és Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója (b-j) a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2022. július 13-án. Idén újra megrendezik a három lovas szakágat összefogó Masters nemzetközi versenysorozatot Szilvásváradon. A sorozat első eseménye egy nemzetközi fogathajtó verseny lesz, amelynek július 14-től július 17-ig ad otthont a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. A seregszemlén 12 nemzet 86 fogattal és 260 lóval vesz részt. 

A versenyszámok mellett lovastorna, valamint fogathajtó és díjlovas bemutatók is színesítik a programot - tájékoztatott.
    
Horváth László, a térség országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: az elmúlt évek szívós és kitartó munkájának eredményeként a lovasközpont és a ménesgazdaság nem csupán létjogosultságát igazolta, de Szilvásváradot, a lipicai lovat és a magyar lovassportokat is visszahelyezte a nemzetközi lovas világ térképére. Évről évre rangosabb rendezvények helyszíne a lovasközpont, ahol egyre több ló és lovas fordul meg a világ minden tájáról.
    
A komplexum valamennyi lovas szakág megmérettetésének ideális otthont nyújt, ahogyan Szilvásvárad elképzelhetetlen a Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés, vagy az erdei kisvasút nélkül, úgy a lipicai lovasközpont is emblematikus része a településnek - fogalmazott.
    
A sajtóközlemény szerint a Szilvásváradi Masters versenysorozat folytatásában július 28-31. között a legjobb hazai és nemzetközi díjugratókat láthatják majd az érdeklődők a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Lovasközpontban. 

A nemzetközi díjlovas verseny október 6-9. között lesz.
   


Fotók: MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top