0

A legenda szerint tragikus szerelem helyszíne volt a vár.

A filmekbe, regényekbe szőtt kísértethistóriák gyakran játszódnak kastélyokban, ám, amikor ilyeneket nézünk, jó, ha eszünkbe jut, Magyarországon is létezik ilyen szellemjárta vár, ahová akár el is lehet látogatni.

A siroki vár a Mátra keleti részén található, 296 méter magasan. Egykori tulaja, Kompolti Imre lányára, Gizellára hagyta a várat. A lány nevéhez fűződik a szomorú szerelmi tragédia, melyről a kísértetlegenda szól.

Gizella, a vár örököse sosem volt szerelmes, de egyszer egy vitéz megdobogtatta szívét.

Hét vitéz egyike volt ő, akik egy éjszakára szálltak meg a várban. Gizella mindegyikük szívét egy pillantás alatt elrabolta, ezért párbajra keltek egymással, mert azt hitték, hogy Gizella a győztest választja.

A küzdelemben Gizella szerelme is meghalt. Az elkeseredett lány megölte a győztes vitézt, majd bánatában öngyilkos lett: leugrott a legmagasabb bástyáról. Gizella szelleme árnyként, mint a legenda mondja, azóta is minden napnyugta után a mélybe veti magát a várról. Szellemét, a legenda úgy tartja, a hét szellem is követi a mélybe.A siroki vár ma a kirándulók kedvelt célpontja.

Nemcsak a vár szépsége vagy a kísértetlegenda teszi vonzóvá, hanem a korabeli életet bemutató történelmi tárlat is.

Címlapfotó, MTI/Komka Péter

FEMINA.HU

Megjegyzés küldése

 
Top