0

Egészen magától értetődő ősszel túrázni indulni, hiszen az erdők ilyenkor egészen különleges színkavalkádban tárulhatnak elénk és azért az sem mellékes, hogy az időjárás is ideális egy rövidebb vagy hosszabb sétához a természetben. 

Az én esetemben valahogy mégis mindig az a helyzet, hogy a tökéletes túra csak terv szintjén marad és nem valósul meg. Ezért került fel a bakancslistámra idén egy specifikusabb úticéllal, ami nem más mint a Bükki Nemzeti Park, aminél nincs is tökéletesebb hely egy kellemes sétára.

A Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben, a Bükk-vidéken fekszik.. A Bükki terület több szempontból is kivételes - az ország legerdős és hegyvidéki területe, ugyanakkor tökéletesen összeköti a természeti és kulturális turisztikai célpontokat, így ideális hely egy kellemes családi kiránduláshoz, távol a tömegtől. És a téli hónapokban is rengeteg szórakozás várja, többen között például a Bánkúti sípályákon.

A Bükki Parkban a táj kivételes, mészkőhegyek alkotják a jellegzetes tájat, barlangokkal, szakadékokkal, karszttavakkal és vízesésekkel. A park területén 1100 barlang található, köztük 45 fokozottan védett is. A legjobban kiépítettek a kiépített lillafüredi Anna-barlang és Szent István-barlang, a miskolctapolcai Tavasbarlang (Barlangfürdő). Szabadon látogatható az ősember-leleteiről híres Szeleta- és Balla-barlang.

A parkot 94%-ban erdő borítja, legjellegzetesebb faja az esüst törzsű bükk fa, a park jelképe azonban a fokozottan védett szártalan bábakalács. Állatvilága is különlegesen gazdag, a szilvásváradi lipicai ménes is a park területén található, valamint számos ragadozó madár, valamint Európa csúcsragadozói a farkasok is visszatelepültek a területre, és időnként medvék is átlátogatnak Szlovákiából.

Milyen kulturális és természeti turisztikai célpontokat érdemes felkeresni a Bükk-hegységben?
  • a legmagasabb csúcsa Szilvási-kő (960 m tengerszint feletti magasságban), de ez a földtani sajátosságok miatt folyamatosan változik
  • a második legmagasabb csúcs Istállós-kő (959 m), kilátótoronnyal, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hegyre.
  • Fátyol-vízesés a Szalajka-völgyben, Szilvásváradon
  • a romantikus Lillafüred az ország legnagyobb vízesésével és a Hámori-tóval
  • Miskolc városa Diósgyőri várral, barlangfürdővel és számos történelmi emlékkel.
  • a Szent István, Anna és Istállós-kő cseppkőbarlangjai
Címlapfotó, Demecs Norbi

Az összeállítás eredeti helye, forrása:

Megjegyzés küldése

 
Top