A multinacionális élelmiszer-áruházak megjelenésével párhuzamosan hozzászokhattunk ahhoz is, hogy évszaktól és idénytől függetlenül az ember bármikor vásárolhat akár egzotikus gyümölcsöket is.
A mindennapjaink részévé vált a banán, a narancs, de még sokszor a papaya és az avokádó is, még őszibarackot is vásárolhatunk magunknak akkor, amikor csak megkívánjuk. A lehetőségeinknek csak a pénztárcánk szab határt, ahogy tavasszal az újburgonya iránti keresletnek is.
Azonban mégis mindig van egy sóvárgás a piacokon megjelenő primőrök és egyéb termékek után, mert azoknak mindig más az illata. És a hangulata is. Más, amikor talpunk alatt nem műanyag burkolat nyikorog és a fülünkbe sem előre megkomponált zenei műsor szól, hanem madarak csiripelnek, és cipőnk a kockaköveken kopog. Máshogy fúj a szellő – mert fúj, bizony – és az alkudozásnak is megvan a maga bája. Ezt csak azok értik, akik az időjárás jobbra fordulásával a kora reggeli órákat nem nagy üzletekben, hanem a piacokon töltik, ahol a választék önmagában is szemet gyönyörködtető. A piaci standok varázsa semmihez sem fogható.
Az egri piac bőséges és színes kínálatában csaknem minden megtalálható, mi szemnek és szájnak ingere: a fehér sörretektől a piros epren át a gyönyörű lila színű padlizsánig tartó valódi színkavalkád fogadja az embert már messziről. Az illatokban sem kell csalódnia: bár a magyar eperre még néhány hetet várnunk kell, már kapható több helyen is a gyümölcs, mely ellenállhatatlan illatára csak az ára miatt mondhatunk mégis nemet. Az első osztályú görög eper kilója az általunk megkérdezett árusnál 3000 forintba került, de máshol a kissé érettebbek kilójáért 2500 forintot kértek.
A paradicsom élénk színe távolról is csalogató: aki enged a csábításnak, a zöldségért 1800 forint körüli árat is fizethet, de – fajától függően – meghaladhatja a 2000 forintot is a kilós ára. Koktélparadicsomot már 1980 forintért is láttunk, de akadt olyan árus is, ahol 3500 forintot kértek ugyanezen finomság kilójáért.
A paprika árában is nagy a szórás: az általunk megkérdezett árusnál kilója 1800-2800 forint között alakult. A salátauborka ugyanitt 1300 és 2000 forint közötti áron volt kapható. A zöldhagyma (újhagyma) és a hónapos retek csomóját 400 forinttól kezdődő áron vásárolhatták meg a húsvétra készülődők, a fejes saláta darabjáért pedig ugyancsak 400-500 forint körüli árat kellett fizetni.
bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz:
Megjegyzés küldése