0
Lassan, de biztosan - Mintegy 150-200 millió forintból tehetik látogathatóvá a jelenleg elzárt Zárkándy-bástyát az egri várban – hangzott el a beruházáshoz kapcsolódó ásatásokról, illetve a bástya jövőjéről a Dobó István Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Új fejezet nyílt Eger és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közötti együttműködésben: közösen vettük kézbe a vár sorsát – jelentette ki Habis László polgármester. Hozzátette: ez szemléletváltást is jelent, amit mutat a Gárdonyi-ház felújítása, a vár turisztikai attrakcióinak fejlesztése, az állagmegóvást szolgáló kisebb-nagyobb fejlesztések, valamint a Zárkándy-bástya helyreállítása is.

A bástyánál zajló munkálatokról szólva Lóczy Béla, az MNV helyettes irodavezetője emlékeztetett: a hányatott sorsú területet az 1900-es évek elején választotta le a várról a vasút. A mostani beavatkozásnál eredetileg – a vasút kérésére – csak a falak szerkezeti megerősítéséről volt szó. Menet közben azonban kiderült: a bástya közvetlen kapcsolatban áll a várbeli kazamatarendszerrel, a sínek felette futnak.

Lóczy Béla elmondta: a cél ezért ma már az, hogy – a falak megerősítésén túl – a kazamatán keresztül megközelíthető kilátóhellyé tegyék a Zárkándy-bástyát. Ennek első lépése volt a terület megtisztítása és a régészeti feltárás megkezdése. Az idén vagy jövő év elején elkészülhetnek a tervek és lezárulhat az engedélyeztetés, a kivitelezéssel pedig 2014-ben végezhetnek. Az MTI kérdésére Lóczy Béla hozzátette: a bástya látogathatóvá tétele mintegy 150-200 millió forintba kerülhet.

Eger, 2013. november 5. Munkások dolgoznak az egri vár Zárkándy-bástyájának feltárásán 2013. november 5-én. A Zárkándy-bástya felújítását, valamint a Minaret és környékének rehabilitációját is tervbe vette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a várossal együttműködésben.
- © MTI Fotó: Komka Péter

Domboróczki László, a Dobó István Vármúzeum régészeti osztályának vezetője arról beszélt, hogy a Zárkándy-bástyánál folyó feltárás az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb munkája a várban. Nagy László régész elmondta: igen gazdag leletanyag került elő a bástyából. Három, vélhetően az 1596-os ostrom során elesett várvédő csontjai mellett egy faszerkezetű épület maradványaira, illetve ezres nagyságrendben egyéb leletekre – kerámiákra, fémtárgyakra – bukkantak.

Elhangzott: erre az évre felfüggesztik a munkákat, a próbaárkokat visszatemetik, jövőre viszont minden feltárt falat kitakarnak, ez alapján lehet majd végiggondolni a további lépéseket.
A bástyát Zárkándy Pál várkapitány építtette 1556-ban, később Ottavio Baldigara itáliai hadmérnök tervei alapján bővítették a XVI. század második felében. Akkor elnyert formája azóta nem változott – leszámítva a több évszázadnyi folyamatos pusztulást.

MTI – 2013.

Megjegyzés küldése

 
Top