0
Hazánk hegységei a friss levegő mellett mesés kincseket rejtenek.

Fátyol-vízesés, Bükk
A Fátyol-vízesés hazánk egyik leggyönyörűbb természeti csodája, egyúttal a Szalajka-völgy leghíresebb nevezetessége. A gyönyörű környezet is pillanatok alatt elvarázsol, csak úgy, mint a helyi élővilág gazdagsága vagy a vízesés teraszai, melyeken fátyolszerűen leomolva csobog le a víz.


Kékestető, Mátra
Hazánk legmagasabb hegycsúcsát, az 1014 méter magas Kékestetőt mindenki ismeri, ha azonban még nem barangoltad be, mielőbb tedd meg, ugyanis felejthetetlen élményt jelent. Egy itt megejtett kirándulás során nemcsak kristálytiszta levegőt szívhatsz, de mesebeli panoráma tárul majd eléd.


Cseszneki vár, Bakony
Cseszneket nem véletlenül nevezik a Bakony gyöngyszemének. A tatárjárás után építtetett híres vára hazánk egyik legszebb részén, a hegység Győr és Zirc közötti lankáin foglal helyet. Az Esterházy grófok a 18. században barokk kastéllyá alakították át, egy földrengés, majd tűzvész következtében azonban a romok ma a 16. századi állapotot tükrözik.


Julianus kilátó, Börzsöny
A Börzsöny egyik legszebb részét jelenti Nagymaros, melynek Julianus-kilátóját már messziről meg lehet ismerni, hiszen a hegység egyik legmagasabb csúcsán, a Hegyes-tetőn foglal helyet. A kilátóból olyan panoráma tárul eléd a Dunára, amilyet sehol máshol nem láthatsz.


Boldogkő vára, Zemplén
Boldogkő várának romjai a Zemplén egy sziklaszirtjéről csábítják kiadós túrára a kirándulókat. A barátságos kis faluban is érdemes elidőzni, a várban pedig ásványkiállítás, nyáron pedig lovagi bemutatók várják a látogatókat. A kilátóba is kapaszkodj fel, ahonnan páratlan kilátás nyílik a vár alatt hullámzó mezőkre.


Dobogókő, Pilis
Dobogókő hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, hiszen a fővárosból könnyen elérhető, emellett csodás panorámát nyújt a Dunakanyarra. Továbbá gyógyító erejéről is híres, itt található ugyanis a bolygó szívcsakrája - Földünk szívének dobogását a szóbeszéd szerint a Ferenczy-sziklánál érezni is lehet.


Parádsasvár, Mátra
A Mátra északi oldalán, egy fennsíkon elhelyezkedő Parádsasvár nemcsak különleges fekvése miatt vonzza a kirándulókat, de a Károlyi-kastély miatt is keresett úti cél. A friss hegyi levegő mellett a felejthetetlen kilátásért is érdemes felkeresni, a faluból a Mogyorós-orom, a Nagy-Lipót, a Galyatető, a Bagolykő, a Csór-hegy, a Vadak orma és a Hármas-tető is látható.


Füzéri vár, Zemplén
A Zemplén keleti részén, 552 méteres magasságban fekvő, festő elhelyezkedésű várat nem könnyű megközelíteni, a titokzatos hangulat és a gyönyörű kilátás miatt azonban mindenképp érdemes. A 13. századi épület restaurálása 1977-ben kezdődött meg, bizonyos részei mára már látogathatóvá váltak.


Balaton-felvidéki tanúhegyek
A magyar tenger környéke nem csupán nyáron és nem is csak a csobbanás szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményeket. Erről gondoskodnak a kirándulók közkedvelt úti céljainak számító tanúhegyek, Badacsony, Csobánc, a Szent György-hegy és Gulács, melyek a remek túraútvonalak mellett hangulatos borospincéket rejtenek.


Normafa
A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó terület korábban nem véletlenül volt annyi író, költő és művész kedvelt kirándulóhelye: a változatos tájak, a csendes erdei ösvények, a festői kilátás, valamint a pihenésre és piknikre alkalmat adó tisztások segítenek elszakadni a zajos és monoton hétköznapoktól, illetve gondoskodnak a tökéletes feltöltődésről.
Kapcsolódó galéria:


Szigliget
Szigliget az ország egyik legfestőibb elhelyezkedésű települése, hangulatos utcái ugyanis a Balaton-felvidék egyik látványos tanúhegyét fonják körbe. A felejthetetlen látványhoz és a remek túrákhoz az itt magasodó szigligeti várrom is szorosan hozzátartozik. Az egykor szigetként funkcionáló magaslat 13. századi, a török dúlás során fontos védelmi szerepet játszó épületének legrégibb részeit még a bencések emelték.


Csórréti víztározó, Mátra
Bár kevesen ismerik, aki egyszer látta a mátraházi Csórréti-víztározó mesebeli vidékét, a kristálytiszta vizet, melyet erdős lankák vesznek körül, többé nem felejti el. Hazánk legmagasabban fekvő, ivóvízellátást szolgáló víztározóját öt patak táplálja, melyek a tóban egyesülve teszik teljessé a varázslatos látványt.


Visegrádi vár, Visegrádi hegység
A visegrádi fellegvárba nemcsak azért érdemes felkapaszkodni, hogy hazánk egyik legvarázslatosabb történelmi emlékét megcsodáld, de a Dunakanyar legszebb részében és a környező hegyek koszorújában is gyönyörködhetsz. A vár előtti kilátóterasz is mesés panorámát nyújt, kicsit messzebb pedig kilátót is találsz.


Galyatető, Mátra
A Kékestető mellett a Galyatető is hazánk legmagasabban fekvő pontjai közé tartozik. A Mátraszentimréhez tartozó csúcs télen-nyáron népszerű kirándulóhely, a síelés szerelmesei számára épp olyan vonzó úti cél, mint a túrák és a friss hegyi levegő kedvelőinek.


Fotók: orszagalbum.hu

Forrás: FEMINA.HU , 2011

Megjegyzés küldése

 
Top