0

A megtalált akvarell a meghosszabbított Kracker-tárlat keretein belül tekinthető meg a megyeszékhelyen.

Közel nyolcvan esztendeje eltűntek hitt értékes dokumentumra bukkantak nemrégiben az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, Kracker János: Krisztus feltámadása című művéről készült akvarell másolatára, amelyet Franz Hauptmann festett 1816-ban. A felfedezés azért jelentős, mert a kutatók eddig nem tudták, milyen lehetett pontosan Kracker műve, ugyanis az az 1801-es nagy egri tűzvészben megsemmisült.

Kracker János 1764-ben festette a freskót, önként ajánlotta fel szolgálatait Eszterházy Károly püspök számára, aki bőven ellátta munkával, köztük az akkori püspöki palota magánkápolnájának a díszítésére is felkérte. A freskó Krisztus feltámadását ábrázolja, és Hauptmann másolatán kívül semmilyen dokumentum nem maradt fent róla, ezért is fontos az előkerült akvarell.

A Krisztus feltámadása című mennyezetfreskót ábrázoló értékes dokumentumot Franz Hauptmann festette, és azt már korábban, a jelenleg is látható Kracker-kiállításra készülve is keresték a levéltár munkatársai. Ám akkori kutatásuk nem járt sikerrel. Nemrégiben azonban iratrendezésbe kezdtek, ekkor találta meg véletlenül az akvarellt Urbán Márta levéltáros.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top