0

Hogy miért éppen vasárnapi kenyér? Talán azért, mert ezen a napon több idő jut a sütögetésre. Ezt a receptet érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

- 500 g 5 féle liszt (graham, kukorica, lenmag, rozs, tönkölybúza, lehetőleg mindenből teljes kiörlésű). Most még búzacsírát is kevertem bele, sőt még őrölt vörösszőlőmagot is teszünk bele néha egy-két kanállal. (Tudtok-e több ővel írt magyar szót?!)
  • 1-1 csapott kanál só és cukor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 pohár joghurt, kefir, vagy 1 pohár tejföl és 1 pohár tej
  • + 2 dl meleg víz (ugyanazzal a pohárral egy)
Nyugi, innen még egyszerűbb:

A sütőt gyújtsd be, bátran legyen 200 fokos. A liszteket és a sót, cukrot, szódabikarbónát tálba szórjuk, beleöntjük a joghurtot vagy kefirt, vagy tejföl-tej keverékét, meg a meleg víz felét, ha kell a krémes állaghoz, akkor a végén a másik felét is.

Fakanállal, vagy kézzel  lágy tésztát keverünk (nem kell dagasztani, és nyugodtan lehet ragacsos), hagyjuk félórát állni, majd kivajazott, belisztezett jénaiba borítjuk (esetleg sütőpapírral bélelt sütőformába). Rájöttünk, hogy jobb, ha lapos (nem túl magas) lesz, mert elég sűrű lesz a kenyér élesztő nélkül.

Mókázzunk vele kicsit, vizes kézzel a tetejét simogassuk el, vagdossuk be csíkosra vizes éles késsel, szórjuk meg szezámmaggal, lenmaggal, ahogy tetszik. Sütőbe vele, és körülbelül félórányit hagyjuk sülni. Ne vedd ki rögtön az edényből, csak takard le egy tiszta konyharuhával félórára. Utána már könnyen kijön… Jó étvágyat!

Forrás: borcsok.tumblr.com

Megjegyzés küldése

 
Top