0
A megye gazdaságáról és a helyi gazdaság legnagyobb szereplőiről szóló kötet idén is a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Heves Megyei Hírlap gondozásában jelent meg.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke nyitó előadásában kifejtette, a magyar gazdaság még mindig elmarad attól a fejlődési ütemtől, amelyet a másik három visegrádi ország produkál, bár a foglalkoztatás arányát tekintve közelítjük az európai átlagot. Jellemző a multinacionális vállalatok növekedése, a kis cégek kisebb gyarapodása, az urbanizáció, a vidék leszakadása, mindez pedig világtrend. Heves megye gazdaságában az országos átlagnál nagyobb jelentőségű az ipar, benne a járműipar. Az egy főre jutó ipari termelésben a megyék közül Heves a hatodik. A Heves megyei nagyvállalatok egy autó alkatrészeinek 30 százalékát állítják elő.

Kitért a munkaerő mennyiségi problémájára, míg tavasszal csak a cégek 55 százaléka találkozott a kedvezőtlen helyzettel, egy őszi felmérés szerint már kétharmaduknál jelentkezett a munkaerőhiány. Dr. Bánhidy Péter elmondta, növelni kell az új lakások számát, mert ebben Heves megye mélyen az országos átlag alatt van. A foglalkoztatás nő, a munkanélküliség csökken, az inaktívakat kell bevonni szakképzésbe és felnőttképzésbe. Nehéz betölteni az informatikai, szakmérnöki, vagy pincér, eladó állásokat.

Lapunk főszerkesztője, Kühne Gábor előadás közben Fotó: Huszár Márk

Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora bemutatta a tavaly létrejött intézményt. Mint mondta, folyamatosan gyarapodnak, s már hozzájuk tartozik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is. Három nagyprojekten is dolgoznak, így részt vesznek a Nemzeti Alaptanterv megújításában, a gyerekek szabadabb iskolákba járásában, illetve a digitális oktatás fejlesztésében.
A rektor kifejtette, szívesen veszik, ha a vállalkozások megkeresik őket ötletekkel, igyekeznek segíteni azok megvalósításában. Úgy véli, hasznos volna, ha a cégek akár egy alapítványon keresztül támogatnák a fiatal értelmiség Egerbe költözését, maradását. Felhívta a vállalkozók figyelmét arra is, hogy a másodosztályú bajnokságot vezető női kézilabda csapatnak még nincs névszponzora, a csapatban a tanulás mellett sportolnak a fiatalok, s nem külföldi játékosokra költik a pénzt.

Az egyetem bekapcsolódott a duális képzésbe, jelenleg 12 szakon folyik a céges gyakorlattal párhuzamosan folyó oktatás. Új szakok is indulnak az intézményben, például gyógypedagógus, vagy a nagy igény miatt mérnök informatikus.

A Top 50 kiadvány már tizedik alkalommal jelent meg Fotó: Huszár Márk

Az egyetemen Kutatási és Fejlesztési Központ is működik, amely számos területet ölel föl a vidékfejlesztéstől a sporton át az agráriumig. Foglalkoznak a szellemi tulajdon hasznosításával is.
Dr. Olasz András, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának folyószámla-kezelési és végrehajtási igazgatóhelyettese áttekintést adott a megye gazdaságának 2016. évi adatairól, a Top50-es vállalkozói kör szerepéről.

Ismertette azt is, hogy az idei első tíz hónapban milyen tendenciákat látnak az adóbefizetések alapján. Míg 2013-ban egész évben 173 milliárd, tavaly 232 milliárd forintot fizettek be a Heves megyei cégek az államkasszába a nagy adónemekből, addig idén az első tíz hónapban 207 milliárd forintot. Év végéig elérhetik a kitűzött célt, a 250,8 milliárd forintot.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top