0

A volt Gőzmalom telkén kialakult tér, régebben itt állt a vásárcsarnok, a mai piac elődje. Korábban Halpiacnak is nevezték.

A piaccsarnok Eger belvárosában, jól megközelíthető helyen, a Katona István téren található.  A piaccsarnok napi élelmiszer, zöldség, gyümölcs és virágpiacként üzemel, helyet adva hús, baromfi, hal, pékáru, sütemény, édesség, savanyúság, gyógynövény, büfé, tejtermék és vegyes üzleteknek is. 

A piaccsarnok belső szabad elárusító asztalain őstermelők és kereskedők árusítják zöldség, gyümölcs, méz, erdei és termesztett gomba, tojás, tészta, savanyúság, hús, tejtermék portékáikat. A piaccsarnok előtti teret idénynek megfelelően palánta, virág, vetőmag, oltvány, zöldség-gyümölcs, déligyümölcs árusítás színesíti.

Látnivalók

A téren napjainkban műemlék épületeket nem láthatunk, viszont korábban két különleges létesítmény is működött ezen a területen: egy szerzetesi fürdő és a törökök puskapormalma.

A mai Katona István téren állt a törökök lőpormalma, a hat tornyú, külön őrséggel és parancsnoksággal védett ún. Bárutkháne erődítmény, amelyet Köprili Mohamed építtetett 1658-ban. A malmot az Eger-patak minden oldalról körülvette, a várossal hidak kötötték össze. Az egri pasalik területén lévő török erődítményeket látta el lőporral. 1691-ben felrobbant.

Az első egri fürdő is a téren állt. A karthauzi szerzetesek fürdőjét, a Balneum Carthusiensiumot már 1448-ban említik az okleveles források. A tér délkeleti sarkában lehetett, a Tábornok-házzal szemben a patak jobb partján. A török ostrom előtt, 1551-ben pusztult el.

fotó: Molnár István Géza

Forrás - Irodalom

Katona István (szócikk a Magyar Katolikus Lexikonból)
Katona István (szócikk Szinnyei József Magyar írók élete és munkái c. művéből)
Bakos József – Fekete Péter: Eger és Felnémet földrajzi nevei. 2. köt., A belterület nevei. Eger, 1973
Breznay Imre: Eger a XIX. században. Eger, 1995
A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár honlapja
Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár honlapja
Kiss Péter: Hatszáznégyen Eger múltjából 1944-ig. Eger, 2007
Nagy József: Eger története. Bp., 1978
Renn Oszkár (szerk.): Egri séták nemcsak egrieknek. I. köt. Eger, 2010

Megjegyzés küldése

 
Top