0

A Bükk-hegység keleti kapujában, Miskolc központjából egészen Ómassa széléig szállítja utasait hazánk egyik legnépszerűbb erdei vasútja.

A Lillafüred környéki hegyoldalakon 1921 óta közlekedik az erdei vasút. Az általa feltárt Szinva-völgy is ezekben az években, a magashegyi erdők és üdülőhelyek külföldre keerülésével vált forgalmassá, ahol a modern erdőgazdálkodás mellett az újonnan épülő lillafüedi Palotaszálló közönsége és a miskolci turisták is igényelték az új közlekedési eszközt - a személyszállítás így már a kezdetektől folyamatos.

A legöregebb, ma is járó, nyitott kocsik egyidősek a vasúttal. Bár a teherszállítás mára teljesen megszűnt, s egy kivétellel a vasút mellékvonalai sem maradak fenn, a lillafüredi fővonal ma is népszerű.

A város központjából végig meredeken emelkedő pályán haladó vasút háromnegyed óra alatt egészen a Bükk-fennsík tövéig vezet.

A szerző tippje
13 kilométeres, közel egy órás útja alatt a vasút a kirándulóhelyek teljes skáláját érinti, a diósgyőri városi séták helyszíneitől Lillafüred forgalmas erdei ösvényein át egészen az Ómassa környéki ritkán járt látványosságokig. Már csak ezek bőséges mennyisége miatt is első alkalommal érdemes végigutazni a teljes vonalon, és az ablakból felfedezni a környéket... ami nem is lesz nehéz, hiszen szinte minden látványosság látótávolságban van.

Szerző és fotó: Attila Gulyás

forrás: termeszetjaro.hu

Megjegyzés küldése

 
Top