0

Magyarországon nagyon ritka, legutóbb az Eger-patakban tűnt fel egy hím.

A mandarinréce már jóval az időszámítás előtt ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. Európába először 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni elsőként csak 1834-ben sikerült – írja a Wikipédia.A madár mára veszélyeztetett fajjá vált

A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van. Japánban megközelítőleg 5000 pár él, de ez a szám az erdőirtás miatt csökken. Az utóbbi időkben a mesterséges telepítések révén Európában is elterjedt, itt körülbelül 7000 vadon élő párt tartanak nyilván. Sok helyen visszavadulva is megtalálható. A hím gyönyörű színekben pompázik – ezért is tartják sokan a világ egyik legszebb madarának a mandarinrécét –, a tojó kicsit „szürkébb” színezetű.


Egerben látványosság volt

2014-ben és 2015-ben az Eger-patak vendége volt egy, a Magyarországon ritka mandarinréce, mely igen turista látványosság lett a városban. A helyiek reménykedtek, hogy társa is érkezik, de ez nem történt meg. A tavaly novemberben készített videón viszont jól látszik, hogy a madár jól érezte magát a vadkacsák és a többi szárnyas társaságában:


A mandarinréce nagyon félénk, többnyire a parti növényzetben rejtőzik. Ügyesen repül az ágak között, és hegyes karmai segítségével fára is mászik.

Fotók: Wikimedia Commons

SOKSZINUVIDEK.24.HU a cikk 2015-ben jelent meg

Megjegyzés küldése

 
Top