0

Kis tér a volt Orsolyita zárda és iskola előtt a Széchenyi és a Rákóczi út találkozásánál a régi Rác kapu helyén. Erről kapta a tér is a nevét.

Egert városfal vette körül, amit a 19. század végéig fenntartottak. Mivel az érsekség és a káptalan az áruk behozataláért vámot szedett, ezért korlátolt számú nyílást hagytak csak a falakon.  Négy nagy kapu volt, ahol kocsival és gyalogosan is át lehetett menni: a Cifra kapu, a Hatvani kapu, a Maklári kapu, és a Rác kapu. Itt a kapu bakterei piaci helypénzt szedtek.

Breznay a négy nagy kaput így mutatja be: „A négy nagy kapun hármas boltíves nyílás volt, amelyek közül a középsőn (a nagyon) kocsik jártak, a két kis szélsőn pedig a gyalogosok. A kis kapu körülbelül másfél méter széles volt. A négy kapun kívül nem volt sehol olyan kapu, ahol kocsival lehetett volna ki- és bejárni.”

Egykor itt volt a város egyik kapuja, amelyet hajdanán Szent Miklós kapunak neveztek (Szent Miklós a Rác templom védőszentje). Nevezték a török időben Martalóc-kapunak, majd a törökök kiűzése után nyerte a Ráckapu nevet, a környékén elterülő városrészben letelepedett rácok után.

borítókép - Szepcsik Zoltán

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: beszeloutcanevek.ektf.hu

Megjegyzés küldése

 
Top