0
Múlt és jelen csodás találkozása Eger, a város, amely mindig kínál programot az itt élőknek és az ide látogatóknak. Épített örökség, zene, képzőművészet, színház.… hosszan folytatható a sor.

A belvárosi Kepes Intézetbe látogatókat Kepes György munkái mellett a kortárs művészek alkotásaiban a tudomány és művészet összefonódása ejti ámulatba, míg a
„Város a város alatt” pincerendszerében egy új világot fedezhetünk fel magunknak, bebarangolva a belvárost a föld mélyén. 

A 40 perces vezetett sétán az érdeklődőknek bemutatják az érseki pincerendszert. A vendégek megkóstolhatják az „Egri Érsek Bora” címmel elismert borokat, a fiataloknak pedig szőlőlevet kínálnak. A látogatók a misebor, az Eucharisztia jelentőségét is megismerhetik az érseki pincerendszer bejárása során. A sétára az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban lehet jegyet váltani.
Igazi csemege a zenebarátoknak a nemrégiben nyílt „Egri Road” Beatles Múzeum, amely egyedülálló Kelet-közép Európában. Beülhetünk a Sárga tengeralattjáróba, kipróbálhatjuk magunkat zenészként, emellett játékok és élményfotózás varázsolja vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe, a négy gombafejű (angolul: beatle) birodalmába.

S ha már zene, mindenképpen szót kell ejteni róla, hogy minden évben Egerben indul a fesztiválszezon, a Bolyki Pince csodásra festett katlanjában nyárelőn a hazai könnyűzenei élet színe-java megfordul a „Feszt!Eger” nevű eseményen, és itt talált otthonra a legnagyobb hagyományokkal bíró hazai folkesemény, a Kaláka Fesztivál is. Utóbbin a hagyományos, autentikus népzene mellett hallhat a közönség jazzt, bluest, énekelt verset és világzenét is.

Nyaranta a Líceum udvarán és az Érsekkertben kínálnak színházi élményt a város művészei.
Számos kiválóság indította útjára karrierjét Egerben, elég csak a Kossuth-díjasok közül megemlíteni Kovács Kati énekesnőt, vagy Szabó Attilát, a Csík Zenekar tagját, de ide járt iskolába Törőcsik Mari színművész is.
forrás: magyartajakon.hu

Megjegyzés küldése

 
Top