0

Ha a Margitszigeti Hajós Alfréd uszodára azt mondják, hogy az az úszók, pólósok Wembley stadionja, akkor az egri Bárány uszoda Wimbledonnak felel meg.

Számtalan világhírű úszó és vízilabdázó nevelkedett ezen a helyen. A most induló, több mint fél milliárdos beruházásnak köszönhetően megújul az egri nyitott uszoda.

Bárány István Sportuszoda

A Petőfi tér és a Frank Tivadar utca sarkán áll a ma Bárány István Sportuszoda, egykor Verseny  Uszoda,  majd Városi Sportuszoda nevet is viselő létesítmény, amely 1925-ben épült. 1856-ban épült ennek a helyén az első szabadtéri uszoda. Bárány István egri származású úszóról, a 100 m-es gyorsúszás világbajnokáról kapta nevét.


Évtizedekig szolgálta a város úszásoktatását, itt voltak a vízilabdaedzések és mérkőzések. Egyedülálló értéke, hogy medencéje forrásra épült. Állapota mára nagyon leromlott, az öltözőépületet le kellett bontani. Rekonstrukciója halaszthatatlanná vált, az önkormányzat pályázati forrás bevonásával, alapos előkészítő munka után szeretné ezt megvalósítani. A tervek között szerepel, hogy összekötik a Bitskey uszodával, s időszakos kiállítói terek is létesülhetnek itt.


Az Érsekkertben álló szökőkút eredetije, a csobogókút 1925-től a Verseny Uszodában állt, melyet a lelátók felszerelésekor elbontottak.

Az utcaképhez tartozik évtizedek óta a városban és a városrészben csak „Putyi” néven ismert kocsma, melynek helyén régebbi időkben is hangulatos vendéglő üzemelt, kerthelyiséggel. A Maklári kapu környékén hagyományosan is számos kocsma és vendéglő üzemelt, mint a „Három szerecsen” kocsma, vagy a „Kék szőlő” vendéglő.

Ez a hagyomány folytatódni látszik az utca túl végén is, az uszoda mellett üzemelő Mélyvíz Söröző és Étterem várja a sport után farkasétvággyal betérő vendégeket, mellette kávézó a csupán felfrissülni, csevegni vágyókat.

fotó: tveger.hu,  2014

Megjegyzés küldése

 
Top