0

A barokk templom 1715-ben, és 1746 és 1750 között épült G. B. Carlone   tervei alapján. Berendezés jelentős része a fő- és mellékoltár, a szószék szintén a XVIII. század közepén készült.

Az olasz származású mester az egri püspök építésze volt. Számtalan jelentős barokk stílusú alkotás fűződik a nevéhez, így például a debreceni Szent Anna-székesegyház, a jászberényi ferences kolostor, a szolnoki ferences templom és rendház, Egerben a saját háza, az ún. Carlone-ház, a ferences templom, az Angolkiasszonyok Boldogságos Szűz Mária Intézete, az edelényi kastély, az egerszalóki római katolikus templom, a miskolci minorita templom és rendház, egyes vélemények szerint ő tervezte Miskolcon a mindszenti templomot, és az acsai Prónay-kastélyt is.

Szabó József Béla felnémeti plébános azt mondta:
a templom története mindig összefonódott a nemzet történetével. 

Majd arról mesélt: a középkori Felnémet a patakon túl állt, jelentős mezőváros volt.

A településen és a Templomdombon is állt egy-egy templom. Amikor 1715-ben elkezdik építeni a jelenlegit, még láthatók a régi alapkövei. 1746 és 1750 között épült fel végül a templom Carlone tervei alapján. Fogadalmi templom.

A szentély mennyezetén Takács István freskója látható, a főoltárkép Szent Rozáliát ábrázolja, a tabernákulum eredeti barokk. A templom három harangjáról Kerékgyártó József mesélt.

A legrégebbi a Rozália harang, 1882-ben öntötték, 242 kiló. A hívek adományaiból csaknem egy évszázaddal később újraöntötték.

A másik két harang 1926-ban készült, a felnémeti hívek és a Felnémeti Fogyasztási Szövetkezet anyagi hozzájárulásából.

fotó: Víg lajos

forrás:
- felnemet.hu / TV Eger
- facebook.com/FelnemetiKatolikusTemplom

Megjegyzés küldése

 
Top