0
Meglepő és páratlan úti célokban itthon sincs hiány. Indulj el, és fedezd fel ezeket a nem mindennapi helyszíneket!  

Fátyol-vízesés

Magyarország legszebb természeti csodáinak listájáról nem hiányozhat a SZALAJKA-VÖLGY legcsodásabb látnivalója, a Fátyol-vízesés. A 18 lépcsőfokon, 17 méter hosszan lebukdácsoló karsztvíz mésztufagátakat hozott létre. 

Fotó: szilvasvarad.hu

Amikor a víz a felszínre tör, a benne található széndioxid elillan, a mésztartalom pedig elkezd kiválni és lerakódni, így alakult ki a lépcsős szerkezet. A Fátyol-vízesést érdemes kora tavasszal, hóolvadás után felkeresni, a vízhozama ugyanis nagyban függ a csapadék mennyiségétől, nyáron vagy csapadékmentes időben akár egy időre ki is apadhat. 
Megyerhegyi tengerszem

Megyerhegyi tengerszem

A Zemplén-hegységbeli kirándulóhelyek közül az 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánított, vulkáni eredetű MEGYER-HEGY tava az egyik legnépszerűbb. A tengerszem helyén valamikor malomkőbánya működött, amelynek maradványai a mai napig megtekinthetők. 

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

A tufába vájt gödörben összegyűlt esővíz tavacskát formált, amelynek csillogó vizéből óriásoknak látszó sziklafalak törnek a magasba. Azt, hogy hosszú évekig bányászok éltek itt, tanúsítják a mai napig felfedezhető „kőlakások” nyomai és néhány félkész malomkő is. Húzzatok kényelmes túracipőt és vágjatok neki a 324 méter magas hegynek, a jutalom nem marad el: az erdőből előtűnő sziklakatlan magával ragadó.

Bükki gejzírek

Ha ősszel vagy tavasszal, pláne hóolvadás vagy nagy esőzések után a Bükkben sétáltok, egy egyedülálló természeti jelenséget csodálhattok meg. A mészkőfennsík déli pereme alatt négy időszakos karsztforrás ered, az Imói-kői, Fekete-leni és Vöröskő-völgyi alsó, illetve felső forrás. 

Fotó: turistamagazin.hu

A gejzírként, hatalmas robajjal feltörő karsztvíz kirándulók tömegeit vonzza, nem véletlenül, hiszen évente csupán pár hétig gyönyörködhetünk a különleges látványban. A legnépszerűbb Vöröskői forrásokat az Egertől 10 kilométerre található Felsőtárkányból érdemes megközelíteni. Ha már itt jártok, bátran kortyoljatok is a kristálytiszta vízből! 

Egerszalóki sódomb

A Gyógyvizek Völgyében megbúvó EGERSZALÓK fő látványossága a sódomb, amit a 410 méter mélyből feltörő víz alakított ki. Ehhez hasonló természeti képződménnyel az egész világon, az egerszalókin kívül csupán két helyen találkozhattok: Törökországban, Pamukkaléban és az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti parkban. 

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

A sódomb 1961-ben jött létre, amikor a területen földgáz és kőolaj után kutatva fúrásokat végeztek. Bár végül egyiket sem találtak, de rábukkantak a forrásra, aminek felszínre törő vize az évek folyamán 1200 négyzetméternyi mészkőlerakódást épített ki. A gyógyvíz kalciumot, nátriumot, magnéziumot és ként tartalmaz. A sódombot a kiépített sétaúton könnyedén megközelíthetitek. 

Gemenci-erdő

A Magyarország középső részén elterülő, 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt álló GEMENCI ERDŐ egész Európában egyedülálló. Évről-évre 180 négyzetkilométernyi területét rendszeresen árvíz önti el, ennek köszönhetően igazán különleges élővilág alakulhatott itt ki. 

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

A fűzfák és nyárfák között rétisas, kerecsensólyom, fekete gólya és gémek találnak menedéket, de gímszarvasok, őzek és vaddisznók is élnek itt szép számmal. Tanösvényein kalandozva az ártéri erdő különleges miliője minden túrázót magával ragad, mindegy, hogy gyalog, kenuban vagy a híres Gemenci Állami Erdei Vasúttal teszitek meg az utat. 

Bauxit földtani park

Oroszlánytól csupán 25 kilométernyire délre olyan látványban lehet részetek, amilyenre biztosan nem számítanátok. 

Fotó: szallas.hu

A Gánton található Bauxitföldtani Parkban és a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállításon a vörös sziklák között sétálva olyan érzésetek lesz, mintha nem is a földön járnátok, ráadásul a park Európában is ritkaságszámba megy. A bányagödör szélén alakították ki a múzeumot, ahol klasszikus bányászszerszámokat és régi fényképeket láthattok, de a múzeum udvarán két bauxitszállító mozdony is helyet kap. 

a forrás eredeti helye: Csodás Magyarország

Megjegyzés küldése

 
Top