0

Az egri hely nemcsak csoda szép, de története is érdekes.

Ha Eger, akkor várnézés és finom borok. Ezt a két dolgot senki sem hagyja ki, aki csak ide vetődik. A kirándulók egyik kedvenc célpontja a számtalan borospincével tarkított Szépasszony-völgy.

Az első borospincéket, a mai Öregsorra 1774-től építették ide. A pincék legtöbbje riolittufába vájt lyukpince, melyben a bor állandó, 10-15 fokos hőmérsékleten nemesedhet. A hely szelleme, ahogy a völgy neve is, magával ragadó. Utóbbinak eredetéről több legendát is megörököltünk a régiektől.

Így kaphatta nevét a Szépasszony-völgy

Levéltári adatok szerint a völgyet 1843-ban említik először ezen a néven írásban, 176 éve bizonyosan Szépasszony-völgyként ismeretes a borospincés terület. A kérdés már csak az, ki lehetett a szépasszony, akiről elnevezték.

Az egyik magyarázat szerint a Szépasszony egy pogány istennő volt, akinek a tiszteletére ezen a területen mutathattak be áldozatot az ősmagyarok. Az akkori hiedelem szerint a világ alsó, felső és középső szintekre tagolódik. Az alsó rész a rossz szellemek világa, a felső a jó szellemeké és a teremtőé, a középső az emberé és az emberek közt élő természetfeletti lényeké, például a tündéreké, a sárkányé, a garabonciásé, a lidércé vagy a markolábé. Az egyes szintek közt a sámán vagy táltos közvetít különleges képességeinek köszönhetően.

A Szépasszony, akiről a völgy a nevét kaphatta, szintén az ősvallás egy természetfeletti lénye, aki a középső világban él. Bár hasonló a rómaiak szerelemistennőjéhez, Vénuszhoz, ám negatív figura. Férfiakat csábít el, és az ördöggel hál. A boszorkányos alak minden olyan cselekedetet képviselt, amit tilosnak véltek megtenni: tabunak számító helyek megsértését, csecsemőrablást. Félhettek tőle az emberek, ezért, hogy kedveskedjenek neki, róla nevezhették el a helyet.

Egy másik magyarázat szerint élő emberről kapta a nevét a völgy. Hogy kicsoda, arról különféle magyarázatok léteznek. Az egyik szerint egy úrhölgy volt a szép asszony, aki a völgy területét birtokolta. Egy másik szerint fantasztikusan ízletes egri bort árusító, messze földön híres borospince-tulajdonos lehetett. Egy harmadik teória szerint egy, a férfiak körében igen kapós nő lehetett, aki a völgynél élt katonatiszt férjével.

Nem mindig így hívták

Volt idő, hogy a Szépasszony-völgyet még nem így hívták. Egykor Koháry-völgy volt a neve, mégpedig gróf Koháry István után, aki országbíró és hadvezér volt. Sikeresen szállt csatába hajdú hadjával a törökök ellen a 17. században. Bár a törökkel szembeni harci sikerekért elismerés illeti, a Szépasszony-völgy elnevezés, lássuk be, mégis jobban illik egy borkóstolástól mámoros hangulatú, festői helyhez.

fotó: Vámossy Béla

forrás: FEMINA.hu

Megjegyzés küldése

 
Top