0

Eger tele van látnivalóval, és minden évszakban imádni való.

Kétségtelen, hogy a magyar utazók kedvencei között vannak gyönyörű történelmi városaink, amelyek szállásai egy-egy hosszú hétvégére rendre meg is telnek. Érdemes hát időben szobát vagy apartmant foglalni a nagyobb szabadságok idejére.

Eger látnivalói - minden évszakban

Eger gyönyörű város, ahol télen-nyáron van mit nézni. A történelmi belvárostól kezdve a külső kerületekig temérdek dolgot célba vehet az ember, egy pillanatra sem lehet unatkozni.

Eger nagy múltú vára egyértelműen a város legkedveltebb nevezetessége. Tavasszal a panoráma mellett a Dobó István Vármúzeum kiállításai is csábítanak a túrára.

A kiállításokon megismerhető az egri vár története és Dobó István síremléke - a püspöki palotában -, de többek közt a börtön, a kazamata, egy időszakos tárlatokkal működő képtár, a hősök terme és a panoptikum is meglátogatható, utóbbi Az egri csillagok viaszszereplőit mutatja be.

Egy kis sétával máris ott lehet az ember a vár mellett tornyosuló minaretnél, mely az ország legnagyobb és az egykori Oszmán Birodalom legészakibb ilyen épülete. Bár télen csak kívülről megcsodálható, már a szomszédságában is akad látnivaló, amivel folytatható a túra.

A városnéző túrák ideális állomása a Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-ház is. Kopcsik Lajos fondantból készült szobrai művészi magasságba emelik a cukrászmesterséget.

A vár mellett a város másik fontos szimbóluma az Egri Szent János apostol és evangélista Főszékesegyház, közismert nevén az egri bazilika. Az épület istentiszteleteken kívül látogatható a turisták számára.

Tudtad, hogy Egerben egy Beatles Múzeum is működik? A Csiky Sándor utcai kiállítóhelyet bejárva interaktív módon megismerkedhetnek a látogatók a világhírű együttes történetével.

A Városfal utcából egy igazi föld alatti érseki pincerendszer nyílik, amely szeptembertől március végéig 10 és 16 óra között tart nyitva. A Város a város alatt című túrát az egész család élvezheti.

Az Eszterházy Károly Egyetem épületében működő egri Varázstoronyban érdekes kiállításokat tekinthettek meg. A helyszínen egyébként csillagvizsgáló is található, ahol remek előadások épülnek a Naprendszer, a csillagok és a csillagászattörténet köré.

Noha a legtöbb híres borászat a külső kerületekben érhető csak el, némi buszozással körbekóstolhatjátok a várost. A belvárosban is akad azért kóstolási lehetőség: a Gál Tibor Fúzió borbárjában ráadásul Egri Bikavér Múzeumot is kialakítottak.

forrás: FEMINA.hu       

Megjegyzés küldése

 
Top