0

A Bükk-hegység déli lábánál található egri gyógyforrások a hegység karsztvizeiből fakadnak. Az egri gyógyforrások kedvező hatása a különböző betegségfajtákra – ezen belül is főleg a reumatikus bántalmakra – már a török időben ismert volt.

A vizek gyógyító hatása mindenekelőtt azok enyhe radioaktivitásával és a bennük lévő különféle nyomelemek a szervezet élettani funkcióra gyakorolt kedvező hatásával magyarázható. A teljes analitikus vizsgálat alapján az egri gyógyvizek négy csoportba oszthatók.

1. Egyszerű radioaktív gyógyvíz-ásványisó tartalmában kálcium-magnézium-hidrocarbonát dominál.
2. Egyszerű kénes gyógyvíz, összetételében a sulfid dominál.
3. Kénes, kalcium hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Ivókúra formájában a gyomorsavtermelést fokozó, a bélmozgásokat élénkítő hatása áll előtérben.
4. Jódos-brómos alkalikloridos hidrogén-carbonátos ásvány- és gyógyvíz.

 Szent József Gyógypark

Szent József park központja a kupolás ivókút, mely a Szent József forrás vizét kínálja. Az itt fakadó forrás az alapvize az Egri Termálfürdőnek is. Régen a mai ivókút helyén állt az Erzsébet-fürdő, és a szomszédságába, a meleg vizű forráshoz jártak mosni az asszonyok, melynek emlékét az Egri mosónő szobra őrzi. Az egri lemez és lakatgyár emlékoszlopát is megtekinthetjük. A sétálók padokon pihenhetnek meg, és élvezhetik a park által kínált kikapcsolódást, az esti órákban pedig díszkivilágítás teszi hangulatosabbá a teret.

 Egri fürdő

A folyamatos fürdőfejlesztések révén Egerben ma modern körülmények között élvezhetik a vendégek a víz gyógyhatását, és élhetik át az egri fürdőkultúra több száz éves történetét.

Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit, Magyarország egyik legszebb fürdőhelye, mely a külföldi turisták körében is népszerű. A gyönyörű ligetes környezetben elhelyezkedő fürdő a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók paradicsoma. Az Eger belvárostól néhány percre található fedett-nyitott vízi élménysziget hét medencével, sportpályákkal és közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik a Török Fürdőbe.

Az Egri Termálfürdőben a család minden tagja megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. A sport kedvelői számára versenymedence biztosítja a testmozgáshoz szükséges teret, az idősebbeket és gyógyulni vágyókat pedig a 28 fokos, enyhén radonos gyógyvízzel töltött nagy medence és a 37 fokos kénes termálmedence várja.

A kicsik számára a nagy „vízi csaták" helyszínéül szolgáló vízi váras medence kínál szórakozási lehetőséget.

Megjegyzés küldése

 
Top