0
A magyar lakosság 130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a COVID-járvány előtti időszakhoz képest – derül ki az MKB Bank legfrissebb felméréséből. A 2019-es kutatás eredményeivel összevetve jelentősen nőtt azok aránya, akik vakációzni mennek.

A felmérés rámutat, hogy a 2019-es, hasonló kutatás eredményeivel 2022-ben összevetve jelentősen nőtt azok aránya, akik mennek vakációzni – közülük pedig egyre többen költenek majd 200 ezer forint feletti összeget az üdülés során.

A megkérdezettek legnagyobb része félretett jövedelméből fedezi a nyaralás költségeit, a külföldre utazók 95 százaléka bankkártyával tervez fizetni és többen fordulnak hiteltermékekhez is nyaralás előtt.

A válaszadók körében a finanszírozási megoldások közül a hitelkártya a legnépszerűbb – mutat rá az MKB Bank.

Egyre többen nyaralunk és egyre többet költünk rá

A bankcsoport két év kihagyás után újra elvégezte a lakosság nyaralási-, és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szokásairól szóló trendkutatását, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 78 százaléka nyaral valamilyen formában az év során. Ez jelentős növekedést jelent a korábbi 2019-es eredményhez képest, amikor a válaszadók 64 százaléka tervezett vakációzni abban az évben.

A jelentősen megnövekedett utazási kedv mellett, az elköltött összeg is kiugró emelkedést mutat: 169 000 forintról 301 000 forintra nőtt a nyaralásra szánt átlagos összeg a magyarok körében. Ezzel együtt csökkent a viszonylag alacsonyabb – 50 és 100 ezer forint közötti – kiadással számolók aránya.

A legnépszerűbb hónap a nyaralásra továbbra is az augusztus, és a kutatásban résztvevők fele kizárólag belföldön keresi a kikapcsolódást, míg 15 százalékuk csak külföldi opciókat vesz figyelembe. 2019-hez képest növekedett azok aránya, akik a tengerpartot választják pihenésre.

 A trendkutatás szerint a többség legfeljebb ötnapos nyaralást tervez, de az emberek több mint harmada 6-10 napos, illetve közel negyede 10 napnál tovább tartó üdüléssel számol.

A válaszadók legnagyobb része (82%) előre spórolt pénzből finanszírozza az utazásait. A kutatás szerint nőtt a Szép-kártya használók aránya: 2019-ben az emberek 22 százaléka, 2022-ben pedig már 26 százaléka használja Szép-kártyáját bizonyos fizetésekre a nyaralás során.

A nyaraláshoz igénybe vett finanszírozási megoldásokat vizsgálva a felmérésből kiderült, hogy a hitelkártya a legnépszerűbb termék a kutatásban résztvevők körében. Ez részben annak köszönhető, hogy nyaralás során több olyan költség is felmerülhet, amely esetében jó, ha rendelkezünk hitelkártyával. Ilyen az autóbérlés, ugyanis autókölcsönzőkben jellemzően kizárólag ezt a fizetési módot fogadják el.

A felmérés rámutat arra, hogy a legutóbbi kutatás óta a fizetési módok tekintetében is fordulat következett be

A friss felmérés szerint – feltehetően a COVID-járvány hatására – jobban preferálják az emberek a bankkártyás fizetést nyaralásaik során, mint a készpénzest. Minden költségtípus –utazás, szállás, étkezés, belépőjegyek és egyéb költségek – terén 40 százalék feletti azok aránya, akik inkább bankkártyával fizetnek. A külföldre utazók 95 százaléka válaszolta azt, hogy nem hagyja otthon a bankkártyáját, és 68 százalékuk figyel arra is, hogy dombornyomott kártyát vigyen magával.

Tör előre a mobilos fizetés, de az okosóra egyelőre a jövő zenéje

Legfőképp a fiatalok körében meglehetősen szembetűnő a mobiltelefonos fizetés népszerűvé válása, az emberek harmada rendszeresen használja a mindennapokban a mobiltelefonos fizetés lehetőségét, közülük pedig csak 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy nyaralás során nem él ezzel a lehetőséggel.

Az okosórás fizetés egyelőre kevésbé elterjedt: a válaszadók 11 százaléka alkalmazza a mindennapok során, ők nyaralásaik során is szívesen fizetnek órájukkal.

Nem ritka a túlköltekezés, leginkább a szállás minőségén spórolunk

A megkérdezettek 71 százaléka költött már az előre tervezettnél nagyobb összeget a nyaralás során, amit a legtöbben saját tartalékokból fedeznek. A megkérdezettek 23 százaléka használ ilyen esetekben betéti kártyát, 13 százaléka hitelkártyát, 2 százaléka pedig egyéb forrásokból fedezi a túlköltéseket.

A felmérés résztvevőitől azt is megkérdezték, mi lenne az, amin legelőször spórolnának nyaralás esetén, amennyiben faragniuk kellene a költségekből.

A legtöbben alacsonyabb kategóriájú szállást keresnének (47%), ezután következnek azok, akik megrövidítenék nyaralásukat (38%), olcsóbb utazási módot választanának (34%), az ételen, italon (28%) vagy a programokon, belépőkön spórolnának (25%), illetve a megkérdezettek 24 százaléka arra is hajlandó lenne, hogy egy kevésbé népszerű nyaralóhelyet válasszon, ha le kellene vágni az utazás költségeiből.

Majdnem ugyanannyian kötnek biztosítást, mint amennyien nem

A válaszadók 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha nem is mindig, de szokott utas- vagy balesetbiztosítást kötni nyaralás előtt, míg 46 százalékuk mondta azt, hogy ez egyáltalán nem jellemző rá.

Az is kiderült, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel kötnek biztosítást, ha érte már őket valamilyen kellemetlenség korábbi nyaralásukon. A válaszadók nagy részének egyébként nem kellett szembenéznie ilyen problémával.

 Szerző: hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top