0

Az ország teteje, a Mátra nemcsak természeti látnivalókban bővelkedik, hanem számos kilátónak is otthont ad, hiszen megfelelő magasságból még jobban szemügyre veheted ezt a káprázatos vidéket, az őszi színekben pompázó erdőket. Tiszta időben több kilátóból akár az Alföldtől a Tátráig is elláthatsz.

Itt található Magyarország legmagasabb hegycsúcsa és egyik leglátogatottabb pontja, a Kékestető (1014 m), valamint hazánk harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Galyatető (965 m) is.

Nézd meg, szerintünk melyik a Mátra öt legklasszabb kilátója!
Vágj neki, nézz körül az ország tetejéről, garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni, és visszajáró felfedező leszel!
TV-TORONY KILÁTÓAz „ország teteje” fölé még 180 méterrel magasodik a TV-torony. Alsóbb szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található, ahonnan körpanoráma tárul eléd, tiszta időben még a Tátra vonulatait is megpillanthatod észak felé. Ez a táj minden évszakban más szépségét mutatja.

Ha pedig a TV-torony felkeresését egy túrával tennéd emlékezetessé, akkor ezt az útvonalat ajánljuk:

GALYA-KILÁTÓ


Galya-tető egyik csúcsán, Péter hegyesén áll a felújított, több építészeti díjat nyert kilátó, ahonnan nemcsak a változatos panorámát csodálhatod meg, de itt is aludhatsz. A kilátóban hangulatos, széltől és esőtől védett bivakszállások találhatók, amelyek az épület felső három emeletén biztosítanak éjszakai menedéket vadregényes környezetben. A kilátás pazar, tiszta időben a Magas-Tátráig is ellátni.

GORTVA-JÓJÁRT-KILÁTÓ


A Mátra egyik legújabb kilátója a Nyikom csúcsán található. A 22 méteres, kőkilátó tetején éjjel színváltó, világító keresztet láthatsz. A torony ingyenes menedékhelyként szolgál éjszakára. Összesen 5 szint közül választhatsz, melyből több emeleten is találsz kanapét, heverőt. A torony jól felszerelt, mindent megtalálsz, ami az éjszakázáshoz szükséges.

SÁSTÓ-KILÁTÓ


Az 53 méter magas kilátó eredetileg fúrótoronynak készült, kis átalakítás után 1973- ban került Sástóra. Ne sajnáld a fáradtságot a feljutásra, mert fentről gyönyörű kilátás tárul eléd. A kilátó teraszain madárfelismerést segítő rajzok, tapintható faragott madarak, feliratos tájképek és távcső könnyíti a látnivalók beazonosítását.

A kilátót is érintő túránkat itt találod:

KOZMÁRY-KILÁTÓ


A Mátra egyik jelképe, a Kozmáry-kilátó 1900-ban épült. Nevét Kozmáry Jánosról kapta, akinek irányítása alatt nagyot fejlődött Mátrafüred. A kilátópont egyszerűen, könnyen megközelíthető, tetejéről álomszép panoráma tárul eléd Gyöngyös és a Mátra gerincének irányába.

Ha ezt a kilátót két keréken szeretnéd felfedezni, akkor a túraútvonalhoz a GPX fájlt ezen a linken éred el:

Az összeállítás, forrás eredeti helye:

Megjegyzés küldése

 
Top